Til hovedinnhold

Nord-Korea slurvet

FBI forteller hvordan de sporet Sony hackingen til Nord-Korea.

DPKR

Da Sony Pictures Entertaintment ble hacket i november i fjor var det først uklart hvem som sto bak angrepet. Gruppen kalte seg «Guardians of Peace», og truet i begynnelsen med å spre sensitivt matriale på nettet hvis ikke «kravene deres ble møtt».

Få dager etter ble fem av Sonys storfilmer spredt på diverse fildelingssider, fire av disse hadde ikke hatt premiere enda, noe som ble beregnet å påføre Sony økonomiske tap på flere titalls millioner dollar. Fortsatt visste ingen hvem som sto bak hackergruppen, men fingre begynte å peke mot Nord-Korea, særlig på grunn av at en talsmann fra det Nord-Koreanske utenriksdepartementet lovet «nådeløse mottiltak» hvis USA slapp filmen The Interview ut på kino.

Kalte Obama en «apekatt»

Det var komedien «The Interview» som startet hele rabalderet. Filmen er nå lovlig tilgjengelig i USA. Foto: Columbia Pictures

Det ble ikke bedre av at Nord-Korea ikke ville si at det ikke var dem som sto bak angrepet, og enda verre da hackergruppen den 16. desember truet kinoer som viste filmen med terror. I en melding ba de folk om å «huske 11. september», og de som bodde i nærheten av kinoer som viste filmen ble «anbefalt å forlate hjemmene sine».

Som et resultat av denne trusselen ble filmen droppet av flere kinoer, og hovedrolleinnhavere Seth Rogen og James Franco avlyste all sin promotering av The Interview.

Den 19. desember gikk FBI ut med at de kunne bevise at Nord Korea sto bak hackingen, men at de av sikkerhetshensyn ikke ville gå ut med detaljer om kilder og metoder. Samme dag ble det kjent at USA vurderte å slå tilbake mot hackerne med det de selv kalte «proposjonel respons».

Bare fire dager etter, den 23. desember ble Nord-Korea utsatt for et nettangrep som tok ned landets eget internett i flere timer. De amerikanske myndighetene ville verken bekrefte eller avkrefte at de sto bak angrepet, men Nord-Korea fordømte uansett USA og kalte Obama en «apekatt».

Les også: Hæ, har Nord-Korea et eget internett?»

Glemte å koble seg på proxyservere

Hovedstaden Pyongyang. Foto: Maxim Tupikov/Shutterstock.com

Det har hele tiden vært mye spekulasjoner om hvorvidt det fattige landet Nord-Korea ville være i stand til å utføre et hackerangrep slik som det mot Sony, og noen mente at det var mer sannsynlig at Russland stod bak.

Men nå har altså FBI sluppet litt mer informasjon om saken. FBI direktør James Comey sa på onsdag at hackerne etterlot tydelige spor, blant annet ved å poste materiale fra IP-adresser som utelukkende brukes av de Nord-Koreanske myndighetene.

– Hackergruppen sendte eposter til Sonys ansatte og postet diverse uttalelser på nettet angående angrepet, og i nesten alle tilfellene har de gått via en proxyserver, sa Comey til nyhetsbyrået Reuters.

– Men de slurvet, og flere ganger koblet de seg opp direkte fra sine egne IP-adresser, enten på grunn av tekniske problemer, eller fordi de glemte seg bort, sier han.

Les også: 20 åring arrestert for å ha satt opp proxy-server»

Hacking er billigere enn masseødeleggelsesvåpen

Kim Jong-Un slik han er fremstilt i filmen «The Interview».Skjermbilde fra traileren. Foto: Sony Pictures/YouTube

Comey forteller videre at Nord-Korea avbrøt veldig raskt når de oppdaget tabbene, men ikke før FBI greide å spore dem. Vi må i stor grad ta Comey og FBI på ordet når de sier dette, siden det meste som har med nasjonal sikkerhet å gjøre i USA (og i de fleste andre land) er strengt hemmeligholdt, så helt sikre kan vi aldri være. Uansett er det er neppe det siste vi kommer til å høre om nettangrep fra Nord-Korea.

– Kim Jong-Un er interessert i hacking fordi det er en veldig kostnadseffektiv form for krigføring. Det kan gjøres i fredstid og koster lite i forhold til å produsere masseødeleggelsesvåpen, sa den Nord-Koreanske avhopperen Heung Kwang Kim til nyhetsbyrået Bloomsberg, i desember i fjor.

Og i mellomtiden viser det seg at all PR er god PR: The Interview er blitt en kjempehit blant piratene»

annonse