Tek.no

Nyhet

– Nå kan vi få nattsyn på kontaktlinser

Ny oppfinnelse vil gjøre det langt enklere å se i mørket.

Shutterstock
2 Apr 2014 06:08

I en del krigsspill og krigsfilmer, samt naturdokumentarer, ser vi ofte scener fra nattens mørke med folk, dyr eller andre elementer som kommer til syne i et lysegrønt lys. Normalt trenger du en lysforsterker for å klare å skape en slik effekt, men nå har det skjedd et gjennombrudd.

Forskere ved University of Michigan har nemlig funnet opp en lysdetektor som klarer å oppdage hele det infrarøde, visuelle spektrum, og som samtidig er så lite at det for eksempel kan plasseres på en kontaktlinse, skriver Mashable. Metoden beskrives som «en ny måte å oppdage lys på», av en av forskerne.

– Vi kan gjøre designet supertynt. Det kan bli festet til en kontaktlinse eller integrert med en mobiltelefon. Hvis vi integrerer det med en kontaktlinse eller elektroniske dinger du har på deg, vil det kunne utvide synet ditt. Dette gir deg en ny måte å fungere i omgivelsene dine på, sier forskningsleder Zhaohui Zhong ved Michigan-universitetet.

Se en mer detaljert forklaring på hvordan dette fungerer hos Nature Nanotechnology.

I 2011 gikk det for øvrig rykter om at amerikanske soldater brukte nettopp kontaktlinser med «night vision» da de fanget terroristen Osama Bin Laden. Det ble aldri bekreftet, men nå skal i alle fall teknologien være offisielt oppfunnet.

Dette vil erstatte grønt nattsyn:
Nytt videokamera filmer i farger om natten »

(Kilder:Mashable, Nature Nanotechnology)

annonse