Slik blir Microsofts Windows Phone 8.1

Ny muligheter på startskjermen og bedre nettleser er bare noen av nyhetene.

For en ukes tid siden begynte Microsoft å sende ut en Windows Phone 8.1 SDK – Software Development Kit – til utvalgte Windows Phone-utviklere. Denne gjør det mulig for utviklere å begynne å utvikle apper som bruker funksjoner i den kommende Windows Phone 8.1-versjonen.

SDK-en til Windows Phone 8.1 vil bli offisielt lansert på Microsofts Build-utviklerkonferanse i april, men det har allerede lekket ut mye informasjon om hva som er nytt.

Ifølge nettstedet LiveSino vil Windows Phone 8.1 gi deg mulighet til å velge et bakgrunnsbilde som vises under «flisene» (ikonene) på startskjermen. En slik funksjon ble introdusert i PC-versjonen av Windows 8.1. Kilder som er kjent med Microsofts planer forteller til The Verge at Microsoft også eksperimenterer med mulighet for å gjøre flisene transparente, eventuelt legge egne bilder på flisene som en slags «skins».

Tre rader med ikoner

Ifølge The Verge eksperimenterer Microsoft også med en tre kolonners layout på startskjermen for alle typer enheter. Microsoft har allerede introdusert tre kolonner på Windows Phone-enheter med store skjermer, men på enheter med mindre skjermer – som Nokia Lumia 1020 og 925 – er det kun to kolonner. LiveSino har funnet en funksjon som heter «Show More Tiles», som kan skrus på som opsjon – men to kolonner skal fortsatt være standard på enheter med små skjermer.

Bedre nettleser

Microsoft jobber også med flere forbedringer i nettleseren Internet Explorer. Du skal blant annet kunne laste ned eller opp innhold direkte fra Internet Explorer 11, og du kan synkronisere faner med Windows 8.1-PC-er – på samme måte som du kan gjøre i blant annet Googles Chrome-nettleser.

Andre nye nettleserfunksjoner er en ny lesemodus, mulighet for privat nettlesing, samt en ny passordhåndterer.

Windows Phone 8.1 SDK-en inneholder mulighet for app-utviklere til å aktivere funksjoner for videoredigering og skjermopptak fra appene. Det skal også være støtte for Miracast for trådløs overføring av mobiltelefonskjermbildet til en TV eller PC-skjerm, men i dokumentasjonen til SDK-en står det at det ikke er sikkert denne funksjonen blir ferdig tidsnok til at den blir med i den endelige versjonen av Windows Phone 8.1.

Nytt varslingssenter

Windows Phone 8.1 vil få et nytt varslingssenter, kalt «Action Center», i tillegg til et «Notification Center». Skjermbilder som ifølge Wpcentral.com stammer fra en konfidensiell Microsoft-e-post viser hvordan man via Action Center kan skru av og på ulike funksjoner som Wi-Fi, Bluetooth, flymodus og bilmodus.

I varslingssenteret får du også varslinger fra blant annet sosiale medier som Facebook og Twitter. Apper skal kunne legge til eller oppdatere varslinger i varslingssenteret.

Her er noen flere nyheter i Windows Phone 8.1:

  • Enklere deling av sikrede Wi-Fi-nettverk med kontakter, uten å måtte gi fra deg Wi-Fi-passordet
  • Du skal kunne endre hva som er standard-app for SMS-er
  • Operatører kan automatisk få installert bestemte apper når et nytt SIM-kort settes inn
  • Støtte for krypterte og signerte e-poster
  • Støtte for «geofencing» i apper. Det betyr at apper kan gjøre bestemte ting så snart du kommer innenfor eller utenfor et bestemt geografisk område.
  • Oversikt over hva som forbruker mest strøm («Battery Power Sense»)
  • Bilder kan favorittmerkes ved å trykke et hjertesymbol
  • Sikkerhetskopier inneholder nå også data fra selve appene

Les også: Nokia likevel med Android-mobil

Få også med deg Mobilen.no sin proffguide til Windows Phone 8 »

(Kilder: The Verge, Wpcentral.com)

Les også
Nokia og Microsoft med storlansering neste uke
Les også
Spør Cortana om hva som helst
Les også
Asus Transformer Book T100: Smart og totalt lydløst Windows-brett
Les også
Ny Nokia-dings holder orden på sakene dine
Les også
Nokia likevel med Android-mobil
Les også
Nå kan du oppdatere Lumia-mobilen din
Les også
– Windows Phone 9 får helt nye menyer
Mer om
annonse