Til hovedinnhold

– Jobs, ikke Cook, ville saksøke Samsung

Nåværende Apple-sjef Tim Cook var skeptisk til å saksøke konkurrenten.

Reuters kaller dem "frenemies", Apple og Samsung, ettersom selskapene samarbeider på enkelte områder og konkurrerer direkte med hverandre ellers. I 2011 gikk Apple til sak mot Samsung flere steder i verden, og hevdet at sørkoreanerne hadde brukt deres patentbeskyttet teknologi.

Nå melder Reuters at det var den nå avdøde Steve Jobs som trumfet gjennom bølgen av søksmål mot Samsung. Den nåværende Apple-sjefen var angivelig imot denne strategien.

Maktspill i Cupertino

De ikke navngitte Reuters-kildene hevder at Tim Cook ikke ville gå til sak mot Samsung fordi sørkoreanerne leverer deler til Apple. Bare i fjor leverte Samsung deler til Apple til en verdi av rundt 8 milliarder dollar.

Da Samsung lanserte sitt nettbrett Galaxy Tab i starten av 2011 mente Apple at dette var en direkte kopi av deres egen iPad. Steve Jobs var etter sigende rasende på sørkoreanerne, og hevdet at de prøvde å bruke rollen som leverandør av deler som beskyttelse mot patentbuddsanklagene til Apple.

Tim Cook ville ikke gå til sak mot Samsung, men det ville Steve Jobs. Siden den gang har Apple fått noen små seire i rettsalene, samt at de har begynt å lete etter nye leverandører for å skaffe deler til sine iPhone-er, iPad-er og iPod-er.

Apple-sjef Tim Cook synes ikke at rettlige skritt mot Samsung var veien å gå.

Liten suksess

Apple fikk midlertidig stanset salget av et par av Samsungs smartmobiler og nettbrett i noen markeder. Likevel har Apple hatt relativ liten suksess med sine søksmål rundt om i verden, ettersom det ikke ser ut til at det blir forbudt å selge de Samsung-produktene Apple mener har brutt deres patenter.

Reuters poengterer at Apple har vanskeligheter med å bevise at deres salg har blitt betydelig hindret av at konkurrenter har laget produkter med lignende egenskaper. Dermed ser det ut til at de fleste av søksmålene vil stagnere.

– Samsung har kanskje delvis gjort et innrykk i Apples kundebase, men det er ingenting som tilsier at Samsung vil overta Apples kundemasse eller tvinge Apple til å slutte å lage smartmobiler. Denne saken involverer tapt salg, men ikke en tapt evne til å være en levedyktig aktør i markedet, sa dommer Lucy Koh etter rettsaken mellom Samsung og Apple i USA.

Heller ikke Samsung ser ut til å komme noen vei med sine motsøksmål, så kanskje betyr dette at vi får se mindre til store, omfattende patentsøksmål i mobilbransjen de neste årene.

Apple tapte mot Samsung i USA

(Kilder: Reuters)

annonse