Til hovedinnhold

– TV-spilling gjør deg smartere

Ny forskning gir tommel opp til gamere.

Montasje: Teknofil.no/Shutterstock/Nintendo

I tillegg til å være både underholdende og krevende, kan spilling tydeligvis også gi flere fysiske fordeler. En ny forskningsrapport hevder spilling kan forstørre flere hjerneregioner som har ansvar for blant annet navigasjon i rom, strategisk planlegging, hukommelse og motorikk.

Fikk spille Super Mario 64 i to måneder

Forskningen ble gjennomført ved Max Planck Institute for Human Development og Charité University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus, hvor de ville ta for seg effektene av spilling over lengre tid. De tog utgangspunkt i at spill krever både komplekse kognitive og motoriske evner, noe som bør gjøre spill godt egnet foropplæring av flere ferdigheter.

Forskerne brukte Super Mario 64 som utgangspunkt i prosjektet sitt.Foto: Nintendo

De satte derfor 23 voksne mennesker med en snittalder på 24 år til å spille klassikeren Super Mario 64 i minst en halvtime om dagen, hver dag i to måneder. Etter at forskningsperioden var over kunne de måle resultatene opp mot en gruppe mennesker som ikke hadde spilt i løpet av de siste to månedene.

Fikk hjerneregioner til å vokse

Forskerne sier de kunne se en klar vekst av "grå substans", som er en viktig bestanddel av vårt sentralnervesystem. Veksten skal hovedsakelig ha skjedd i de tre hjerneregionene som dreier seg om navigering i rom, strategisk planlegging, hukommelse og motorikk.

Ifølge forskerne skal veksten ha økt i takt med pasientenes ønske om å spille mer. Rapporten konkluderer altså med at de har sett en konkret kobling mellom spillingen og veksten i hjernene, noe som tyder på at spilling kan være en effektiv måte å trene spesifikke deler av hjernen. Forskerne tror også at ettersom spillingen fikk deler av hjernen til å vokse, kan det muligens også være en god hjelp for de som lider av sykdommer som krymper deler av hjernen, slik som Alzheimers.

Ikke alle er enig

Forskning innenfor spillsjangeren er ikke akkurat nytt, og mange tidligere forskningsprosjekter har blant annet bli gjort på hvordan spill påvirker oss. Blant annet hevder en forskningsrapport fra 2012 at spill bryter ned våre moralske stoppmekanismer, noe som potensielt kan gjøre spillere mer åpne og mottagelige for voldelige handlinger.

En annen forskningsrapport fra 2011 hevded imidlertid det motsatte, og sa at voldsspill førte til mindre kriminalitet.

Lyst på en enkel oversikt over fordelene ved spilling?
Derfor er spilling bra for deg »

(Kilde: Polygon via Dvice)

annonse