Nyhet

Verdens eldste digitale datamaskin er gjenopplivet

«Heksa» er startet for første gang på 15 år.

The Harwell Dekatron, også kjent under kallenavnet «Witch», er en 61 år gammel digital datamaskin. Nå har den gamle tungvekteren, på hele to og et halvt tonn, blitt vekket til liv ved det britiske nasjonalmuseet for data i Buckinghamshire.

Det gjør maskinen til den eldste digitale datamaskinen som faktisk fungerer.

Brukt til atomforskning

Maskinen ble påbegynt i 1949 og ble tatt i bruk i 1951, som en arbeidshest for å forske på atomenergi ved Harwell i Oxfordshire. Der ble den brukt hyppig til å regne sammen tall. Hurtigheten var på den tiden enestående, da den kun brukte ti sekunder på å gange sammen to tall.

Men som med mye annen teknologi, ble også The Harwell Dekatron fort utdatert. Og seks år etter den ble tatt i bruk, ble maskinen flyttet til bruk for opplæring av programmering ved universitetet i Wolverhampton, der den også fikk sitt kallenavn «Witch» (Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell).

Glemt i 15 år

I 1973 ble «Witch» donert videre til Birminghams museum for teknologi og vitenskap, der den ble vist frem i hele 24 år, før den ble pakket bort for lagring i 1997.

På dette lagret ble kontrollpanelet til maskinen, funnet av bobestyrer ved det britiske nasjonalmuseet for data i Buckinghamshire, Kevin Murrell. Han var da på leting etter komponenter til en helt annen maskin. Siden den gang har Murrell rotet frem stadig flere av delene til den to og et halvt tonn tunge maskinen, som nå er fullstendig satt sammen.

I dag ble den for første gang på 15 år gitt en oppstart, og stilles nå ut for publikum på det britiske nasjonalmuseet.

(Kilde: BBC)

Les også
Gjenoppliver en av de eldste masseproduserte datamaskinene
Les også
Dette er verdens kraftigste datamaskin
Les også
Slik blir IT-framtiden
Les også
Nye Playstation 3 Slim: Slik er nye Playstation 3
annonse