Til hovedinnhold

Slik er nettbrettversjonen av Windows 8

Windows 8 for nettbrett ser ut som fullversjonen av Windows 8, men er det ikke. Her er det duket for full forvirring.

Nettbrettversjonen av Windows 8 kalles Windows RT. RT indikerer at operativsystemet er skrevet for maskinvare basert på ARM. ARM har en annen arkitektur enn den som finnes i de såkalte x86-maskinene med maskinvare fra Intel.

Forvirrende navnebruk

Rent praktisk kan du kalle RT-versjonen for nettbrettversjonen av Windows 8. Men formuleringen er ikke helt presis. Det finnes nemlig også nettbrett som kjører x86-arkitektur, på samme måte som vanlige PC-er.

Skulle ikke det være nok til å gjøre deg svimmel, så har enkelte produsenter valgt å plassere RT-versjonen av Windows 8 på maskiner som ser mer ut som bærbare PC-er, enn som nettbrett. På noen av dem kan brettet ikke en gang kobles fri fra tastaturet.

Les hvilken dom vår søsterside Hardware.no feller over Windows 8

Valgfrihet

Arild Elverum i Microsoft Norge snakker både fort og mye når han skal forklare hensikten med å lansere to nesten like operativsystem. Han mener det er positivt at forbrukeren får flere produkter å velge mellom, slik at alle kan velge det som passer eget behov best.

Mandag slippes også mobiltelefoner med Windows Phone 8. Dette er et tredje operativsystem, og du kan ikke bruke appene du har kjøpt til Windows 8-brettet ditt på mobilen – samme hvilken av Windows 8-versjonene du har på brettet. Her skiller Windows 8 seg fra iOS (iPhone/iPad)og Googles Android, som lar deg kjøre samme app på mobil og brett.

Ikke mobilkompatible Windows 8-apper

Både Windows 8 og Windows RT kan kjøre applikasjoner som likner på de du kjenner fra mobilverdenen. Men grensesnittet på brett og telefon er forskjellig. Det er grunnen til at du ikke kan kjøre de samme appene på mobiler med Windows Phone 8.

For utviklerne skal det imidlertid være en nokså enkel sak å tilpasse appene til mobilgrensesnittet. Om det betyr at du må kjøpe en app to ganger for å ha den både på brett og mobil kunne Elverum ikke svare på. I mange tilfeller vil appene være gratis på begge plattformene, mens du istedet betaler for å abbonere på innholdet til appene. Det gjelder for eksempel for apper som TV2 Sumo og Netflix.

RT bare for apper - nesten

Apper og grensesnitt er med andre ord likt på Windows 8 og Windows RT. Hva er det da som skiller?

Det viktigste skillet går ved andre typer programvare. Programmene du kjører på en PC i dag kan du kjøre på Windows 8. Men du kan ikke installere dem på RT-versjonen. Programmene i Office-pakka fra Microsoft er unntaket. Disse kommer ferdig installert på RT-versjonen (ikke Outlook), mens du må kjøpe dem og installere selv om du vil ha dem på Windows 8 for x86.

RT-brettene har heller ikke like god støtte for tilkobling av annet tilbehør, som USB-koblet web-kamera, ulike skrivere eller skannere som krever at du installerer programvare på brettet.

Tilpasset mobilbruk

Windows RT bruker mindre strøm og starter raskere enn Windows 8 på x86. Det gjør at OS-et er bedre tilpasset mobile brukere, fordi brettene kan bygges tynnere og lettere enn sine halvbrødre på x86.

De kraftigere Windows 8-maskinene med Intel-innmat har vanlige prosessorer (i3, i5 eller i7) som krever at du har kjøling i form av en vifte slik du kjenner det fra PC-verdenen. For å kunne få akseptabel driftstid trenger de større batteri, og følgelig blir de både tyngre og større enn RT-brettene.

Billigere med RT

Men den kanskje viktigste forskjellen på x86-brett og RT-brettene er prisen. Mens et toppspekket RT-brett med tastatur-dokk koster i overkant av 5 000 kroner, koster x86-maskinene fra rundt 6 000 kroner og oppover.

De dyreste maskinene som ble vist under Windows-lanseringen i Stockholm denne uken, har en prislapp på nær 20 000 kroner. Da snakker vi riktignok om en langt større stasjonær maskin, der alt av teknologi er bygget inn i skjermen.

Lett å bruke

Grensesnittet på Windows RT er det samme som på andre Windows 8-maskiner. Vi har ikke sett noen lansere RT på maskiner uten trykkfølsom skjerm, slik mange Windows 8-installasjoner er. Siden RT-maskinene, med få unntak, er rene nettbrett, er det også svært intuitivt med sveip, berøring og gester som input for navigasjon.

Det forundrer oss at du også på RT-brettene kan åpne et tradisjonelt Windows-skrivebord (dog uten startknapp nede i venstre hjørne). Det har noen fordeler, som om du vil ha regneark og tekstbehandling oppe på delt skjerm, men her er menyene slett ikke fingervennlige.

Valgets kval

Er du en PC-bruker som klarer deg med noe enklere funksjoner på nettbrettet enn du har på den vanlige PC-en, så er RT et rimelig alternativ. Det vil dekke alle behov du måtte ha for å være på nett, bruke underholdningstjenester eller jobbe med e-post, sosiale medier og kjøre Windows-apper.

Skal du kjøre tyngre programvare, som de kraftigste spillene, vil du nok trenge standardversjonen med x86-arkitektur.

annonse