Til hovedinnhold

Apple kan slippe smartbriller neste uke

Ny informasjon dukket opp i iOS 13-koden.

Focals by North

Den 10. september er det iPhone-lansering i California. Men nye rykter vil ha det til at fornyede epletelefoner ikke er det eneste vi får se. Det kan faktisk hende at Apple slipper nye smartbriller under lanseringen.

Det er MacRumors som melder om at dokumentasjonen til den kommende iOS 13-oppdateringen omtaler en app som heter «STARTester». Den skal ha flere såkalte «Headmounted»-moduser, som antyder at det skal handle om smartbriller med funksjoner for utvidet virkelighet (AR).

Tidligere har det blitt hevdet at Apple har hatt et utviklingsprosjekt som har jobbet med nettopp dette, men at prosjektet har blitt lagt på is.

Produktene kan allerede være på vei

Den nye informasjonen antyder ikke bare at prosjektet aldri ble lagt på is, men at produktene det jobbes med er på vei allerede i levetiden til iOS 13 - og kanskje ved lanseringen neste uke.

Det er også funnet en hjelpefil som omtaler funksjonen StarBoard som skal fungere som meny for AR-briller og appene som hører til. Der omtales det også en enhet som har kodenavnet Garta, som kan være nettopp disse brillene.

MacRumors har funnet flere referanser til StarBoard rundt omkring i iOS 13-koden, med ulike StarBoard-moduser nevnt i tekstbiter i filene.

VR er utbredt, AR er uvanlig

Så langt har Apple satset ganske hardt på utvidet virkelighet - men bare på iPhone- og iPad-skjermene. Neste uke kan det være duket for briller. Bilde: Skjermdump/YouTube

Utvidet virkelighet er ikke særlig vanlig å finne egne briller for så langt. De fleste varianter av det eksisterer på mobilskjermen, der telefonen legger sin egen grafikk oppå bilder fra kameraet. For eksempel kan kartapplikasjoner legge åpeningstider og logoer på husene rundt deg, så du ser hvilke butikker du er i nærheten av.

De vanligste brillevariantene på markedet i dag handler aller mest om VR, selv om noen av dem har en moderat støtte for AR i tillegg, med kamera plassert foran eller åpning for mobilkameraet.

Av rene AR-briller er de mest kjente Microsofts HoloLens-briller, som i praksis har en fullverdig datamaskin bygget inn og svært høy prislapp. Det er omtrent ingen slike produkter rettet mot vanlige forbrukere.

Analytikerne har snakket om det lenge

Apple har ved flere anledninger påstått at det er utvidet virkelighet som er fremtiden, i skarp motsetning til VR-løsningene de fleste av deres konkurrenter har satset på.

Flere analytikere har også snakket om at slike briller var på vei - men tidsperspektivet har satt dem til 2020 som tidligste lansering. Blant analytikerne som har omtalt brillene er den relativt treffsikre Ming-Chi Kuo som stadig vekk spikrer fulltreffere om iPhone-funksjoner og design.

Bilder av briller i iOS-koden

Enda en liten detalj som underbygger at det kan foregå noe «brillete» i Cupertino neste uke, er at det er funnet grafikk som viser en form for VR- eller AR-briller i den nye Find My-appen i iOS 13. Disse ser egentlig mest ut som Googles Cardboard-briller, eller andre varianter man putter mobiltelefonen inni.

Men det er vanskelig å avgjøre akkurat hva det er, for det kan se ut som de har linser som er åpne hele veien ut.

Det er også en viss mulighet for at det bare er snakk om en modus for å bruke telefonen med løse VR-briller for mobiltelefoner. Eller at produktet kommer langt senere i iOS 13s levetid.

Hva slags type briller blir det egentlig?

Ut fra navnene som brukes virker det usikkert om dette er rene AR-briller eller en kombinasjon av AR og mer typiske smartbriller som også kan utføre vanlige funksjoner mens du har dem på deg. Varianter av slike briller kan for eksempel være Google Glass, Snap Inc. sine Snapchat-briller med kamera på eller - i sin enkleste form - Boses nye solbriller som har håndfrifunksjon og høyttalere.

Men skulle vi gjette vil det ikke være veldig typisk Apple å slippe noe med svært snevert bruksområde. Sannsynligheten virker større for at det kan gjøre mange forskjellige ting avhengig av situasjon - der det viktigste fokuset blir AR.

iOS-rykter er sikrere enn andre rykter

En av de vanligste måtene vi har fått høre om ulanserte produkter fra Apple de siste årene, er ved at folk har gravd opp omtaler, bilder og ikoner for de nye produktene i kommende versjoner av iOS. Og at informasjonen er funnet nettopp her betyr som regel at den er sikrere enn de vanlige ryktene som pleier å starte hos anonyme «personer med kjennskap til industrien» og liknende.

Kode oppdaget i iOS 12 bekreftet for eksempel fjorårets iPad Pro-form.

Hvis Apple først har plassert kode for nye produkter i iOS er sannsynligheten svært høy for at de jobber med produktene - selv om det ikke er alt som dukker opp til syvende og sist.

Tek.no er som vanlig til stede i Cupertino for å gi deg de siste nyhetene og førsteinntrykk av produktene.

annonse