Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nyhet

Nytt mobilglass tåler fall fra to meter

Samsung skal bli først ut med Corning Victus.

I videoen Corning har delt viser de hvordan deres glass tåler mer trykk enn konkurrerende glass.

Glassprodusenten Corning har annonsert en ny type herdet glass som skal la mobilen tåle knall og fall fra to meter. Det nye glasset har fått navnet Gorilla Glass Victus, og med Samsung på laget skal vi visstnok få se en ny Galaxy-modell som bruker glasset i løpet av «nær fremtid».

Victus skal også være dobbelt så motstandsdyktig mot riper som Gorilla Glass 6, som betyr at sandkornene du har i lommen får en vanskeligere jobb med å sette riper i det.

Samsung skal være først ute med glasset, men akkurat hvilken modell vi får se det i har ikke Corning sagt noe om ennå. Det skal sies at Samsungs førstkommende mobillansering er den 5. august, og alle forventer å få se nye de nye Galaxy Note 20-modellene der.

I en liten videosnutt viser Corning all medfarten de utsetter glasset for, og hvor mye det tåler sammenliknet med «konkurrerende» glass. De utsetter glasset for slag fra et lodd som sitter fast i en pendel, hardt trykk blir også lagt på glasset og til sist riper de i det med en diamant og slår fast at det skal langt høyere trykk til for å skape riper i Victus enn i andre typer glass.

– Mistede telefoner kan bli ødelagte telefoner. Etter hvert som vi har utviklet bedre glass har mobilene overlevd flere fall, men de har også fått større synlige skrap i glassene som kan gjøre telefonene dårligere å bruke, forklarer Cornings visepresident John Bayne i pressemeldingen.

Selskapet har typisk fokusert på én type brekkasje i hver generasjon av Gorilla Glass. Noen har fokusert mer på ripetålighet, mens andre varianter skal tåle nye og imponerende fallhøyder. Denne gangen ble selskapets forskere visstnok instruert til å prøve å forbedre begge ting.

Les også
Nå åpner Apple for uavhengige reparatører i Norge

Opp fra 1,6 meter til to

Glass har den leie egenskap av å være litt enten eller for en del egenskaper. Et mykt glass tåler fall bedre, men er mer utsatt for riper i lommer. Et steinhardt glass tåler riper godt, men har gjerne mindre til overs for å gå i bakken. Dilemmaet minner litt om det som har rammet bøyelige telefoner. Det er mulig å lage glass så mykt at det kan foldes over seg selv, men du vil få ekstreme spenninger akkurat i bøyen, som lett kan utløses av en dult eller et slag, og det svært myke glasset risikerer å tåle lite i form av riper.

På den brettbare fronten finnes det allerede en brettbar mobil som har glasskjerm - Samsungs Galaxy Z Flip, som nettopp ble lansert i en ny 5G-versjon. Men den telefonen har plast over glasset igjen, noe som i seg selv tyder på at det glasset ikke er 100 prosent klart for rampelyset helt på egen hånd.

For tre-fire år siden var det relativt vanlig med ulike typer Gorilla Glass foran og bak på telefonene, slik at hver side av telefonen fikk litt ulike egenskaper. I dag er det for det meste nyeste Gorilla Glass 6 som gjelder både foran og bak, og det er ikke et dårlig glass det heller - med Gorilla Glass 6 kom muligheten til å lage glassmobiler som tålte fall helt fra 1,6 meters høyde. Victus-glasset legger altså til ytterligere 40 centimeter.

Cornings Gorilla Glass Victus kommer på en Samsung-mobil i «nær fremtid». Den Samsungen flest kanskje venter på i nær fremtid er Galaxy Note 20 som lanseres 5. august. Dette bildet er fra én av flere lekkasjer rundt Note 20-modellen den siste tiden.

Reduserer behovet for skjermbeskytter

Som alltid avhenger glassets egenskaper av hvordan det blir brukt. Nettstedet The Verge har i sin artikkel spurt Corning om hvilke muligheter som kan dukke opp her:

– En mobilprodusent fant ut at Victus er så mye bedre enn Gorilla Glass 6 at de heller valgte å bruke et tynnere lag glass fremfor å gi telefonen maksimal holdbarhet, forklarte Jaymin Amin som er sjefsforsker på Gorilla Glass-utviklingen.

I samme artikkel innrømmer Corning at det nye glasset ikke tåler absolutt alt. Men det skal tåle såpass mye mer enn både tidligere versjoner og konkurrerende glass at behovet for dyre skjermbytter reduseres ganske drastisk fra det vi er vant til. Og det vi er vant til er tross alt heller ikke småtterier - flere av LGs telefoner har for eksempel vært droptestet for å klare fall fra 1,2 meter.

Da vi besøkte Huaweis laboratorier i Shanghai i Kina fikk vi se dem kaste mobilene sine i en steinblokk. Én av dem døde i fallet, men den neste mobilen selskapet plukket frem overlevde smell etter smell etter smell.

Samsung Galaxy Note 20+
annonse