Til hovedinnhold

Populær videokonferansetjeneste tar sikkerhetsgrep

Blir endelig mye tryggere å bruke denne uken

Videokonferansetjenesten Zoom
Skjermdump, Tek.no

Da coronaviruset tvang mange millioner mennesker til å jobbe fra hjemmekontor fikk videokonferansetjenester en enorm oppsving. Ikke minst gjaldt dette Zoom, den «lille» amerikanske tjenesten som på få uker gikk fra ti millioner til over 200 millioner brukere.

Som det skulle vise seg ikke hadde all nødvendig sikkerhet på plass, noe som åpnet for at brukernes epostadresser og passord ble salgsvare på det mørke nettet.

Toppsjefen i selskapet la tidligere i år frem en plan for å styrke sikkerheten til tjenesten. Blant annet er utviklingen av nye funksjoner satt helt på vent til de største sikkerhetsutfordringene er løst. I en oppdatering på selskapets nettsider kommer det frem at den første pakken med sikkerhetsfunksjoner for Zoom slippes denne uken.

Foreslår automatisk passord

Den viktigste endringen er at Zoom nå automatisk foreslår et sikkert passord for brukerne slik at de ikke faller for fristelsen å bruke et passord som de allerede bruker på andre tjenester, kanskje også i kombinasjon med samme e-postadresse.

For bedriftskunder skal også IT-avdelingen kunne bestemme passordkompleksiteten for bedriftens ansatte.

Problemet med at enkelte personer driver med såkalt «Zoombombing» av møter ved å gjette møte-ID og så lage ugang for alle deltagerne ved å kringkaste forstyrrende innhold skal også reduseres.

Først og fremst ved at også møter som standard vil settes opp med et passord for å slippe inn, i tillegg til møte-ID, men også ved å la alle brukere benytte seg av den såkalte venterom-tjenesten. Denne var tidligere reservert for bedrifter og lot møteadministratoren slippe inn og godkjenne en og en gjest etter hvert som de logget på. I tillegg skal ikke lenger standardinnstillingen tillate at alle møtedeltagerne kan dele sin skjerm automatisk.

Lar deg styre unna Kina

Ved siden av dette skal Zoom styrke lagringen av kundedataen sin med AES 256-bit-kryptering og gi bedriftskunder større kontroll over hvilke av deres servere samtalene blir rutet gjennom. Sistnevnte er en tydelig respons på bekymringen mange uttrykte over at samtaler også kunne gå via servere i Kina. Zoom tilbyr dog fremdeles ingen ende-til-ende-kryptering av møter.

Alle sikkerhetsfunksjonene får også en mer synlig plassering der de samles under et nytt ikon som gir deg rask tilgang til å låse møter, fjerne deltagere og begrense skjermdeling eller meldinger i møtet.

annonse