Tek.no

Nyhet

Ny teknikk for å endre bildestørrelse

13 Sept 2007 04:00

To israelske forskere har kommet opp med en ny metode for å endre størrelsen på bilder uten at de viktigste elementene i bildene blir fordreid. Nedenfor kan du se en demonstrasjonsvideo fra YouTube, som forklarer konseptet.

I korthet går ideen ut på at man kan definere en sammenhengende og ujevn rekke av piksler loddrett og vannrett gjennom et bilde basert på pikslenes relative viktighet, og fjerne eller legge til slike rekker. På den måten kan man endre et bildes størrelse uten at det påvirker proporsjonene av de viktige bildeelementene i det - bare deres innbyrdes forhold. Utvidet betyr dette at man også effektivt kan fjerne uønskede elementer fra et bilde, uten at bildets hovedmotiv endres i vesentlig grad.

Selv om teknikken, som de to forskerne kaller "Seam Carving for Content-Aware Image Resizing", er lovende, ser vi visse potensielle problemer med den, siden den definerer kompleksistet som det samme som viktighet. Derfor har de også åpnet for at brukeren selv kan definere hva som er viktig i bildet, enten ved hjelp av brushes a la Photoshop, eller for eksempel automatisk ansiktsgjenkjenning. Som med så mange andre bildeverktøy later imidlertid dette til å være potensielt svært nyttig, når det brukes med måte.

Det er uvisst om denne teknikken vil finne veien inn i neste versjon av Photoshop, men vi blir ikke overrasket i det hele tatt dersom dette finner veien dit, enten i form av ny funksjonalitet i neste versjon, eller som plugin før den tid. Det eksisterer allerede en nettbasert demo hvor du kan forminske dine egne bilder ved hjelp av denne teknikken.

For de spesielt interesserte kan artikkelen de to forskerne har skrevet om teknikken lastes ned herfra (PDF, 20,2 MB).

Les også
onOne Software kjøper ny bildeteknikk
annonse