Til hovedinnhold

iLife '08 og iWork '08 lansert

Apple lanserte i går nye versjoner av de etterlengtede programpakkene iLife og iWork. Nå i '08-versjon.

iLife '08

iPhoto

byr nå på "Hendelser" - en funksjon som ved import legger alle bilder tatt i samme tidsperiode i album eller såkalte "sett". Du kan skjule bildene uten å slette dem, men fjerne dem fra visning når du blar gjennom katalogen din.

En ny søkefunksjon er også på plass, og i tilegg noe noe som heter "Skimming", som lar deg bla gjennom alle bildene i sett ved å bevege musepekeren over hovedbildet og dra frem og tilbake.

Under lanseringen av iLife '08 fortalte Steve Jobs at en av Apples utviklere hadde vært på ferie og skulle lage en rask film i iMovie da han kom tilbake. Det gikk ikke så raskt som han ville, så mannen lagde et helt nytt filmredigeringsverktøy som Jobs og resten av Apple falt totalt for. Dette ble nye iMovie. Samme navn, nytt program og ikon.

Blant de nye funksjoner i iMovie er at du kan spare på alle videoene dine i et bibliotek. Nye iMovie støtter også import fra eksempelvis AVCHD. Rask forhåndsvisning av klipp i biblioteket, deling til iTunes (iPhone, iPod, Apple TV) og direkte til YouTube er på plass. Det samme er mulighet for deling av filmsnuttene dine i klipp på en lengde du bestemmer selv, for lettere redigering.

GarageBand er programmet som på en enkel måte lar deg lage og spille inn musikk, podcaster og nå - spille sammen med et virtuelt band. Magic GarageBand lar deg velge musikksjanger og plukke og bytte ut instrumenter fortløpende i en låt. Du kan også spille eller synge selv i samarbeid med disse instrumentene. Apple lover også at GarageBand skal fungere ennå bedre for profesjonelle, med blant annet flere spors-opptak og støtte for 24-bit-lyd.

Blant nye funksjoner i iWeb kan du nå legge til "Widgets" i websidene dine, eksempelvis Google-kart. Det er støtte for å enkelt legge til Google AdSense, åtte nye ferdige temaer og forbedring av album-funksjonen som nå også støtter video.

Ifølge Steve Jobs kan du nå eksportere filmer med bedre oppløsning enn DVD-er til nettet fra iMovie. Dermed mener Jobs at DVD-er blir overflødig for sending av filmer og liknende. iDVD er allikevel med i iLife '08, med noen små foranderinger. Nye temaer, bedre ytelse og mer avansert koding for å lage DVD-er med høyere kvalitet er blant nyhetene.

iWork '08

Numbers

er den desidert største nyheten i iWork '08. Endelig har Apple sluppet et alternativ til Excel, noe som for mange gjør iWork-pakken til et mer gunstig alternativ til Office. Numbers tilbyr over 150 forskjellige funksjoner, blant annet intelligente tabeller, 2D- og 3D-diagrammer, interaktiv utskriftsvisning, maler for diverse formål. Alt skal enkelt kunne importeres fra og eksporteres til Excel.

I demonstrasjonen av Numbers kan det virke som om dette programmet er litt mer for mannen i gata, mens Excel fortsatt vil foretrekkes av de som trenger flere regnearkmuligheter og ikke noe mer.

Keynote har fått noen kosmetiske oppgraderinger og en del maler og tekstinnstillinger. Det er også støtte for egenproduserte animasjoner og en del nye ferdiganimasjoner hvor du kan sette inn egne bilder etc.

Layout- og tekstbehandlingsprogrammet Pages er også oppdatert i denne versjonen, med flere maler, bedre og mer avansert bildeverktøy, sporing av endringer og andre forbedringer.

Priser og tilgjengelighet

Både iLife og iWork ble lansert med umiddelbar virkning og kan kjøpes nå. 649,- for iLife og 649,- for iWork. iLife leveres også med alle nye Mac-er.

annonse