Tek.no

Nyhet

53-knappers tastatur

André Kristoffer Dahl
22 Des 2005 12:49

Et nytt tastatur med et noe vågalt design ser nå dagens lys. På New Standard Keyboards (NSK) er alle tall- og tegntastene slått sammen med bokstavtastene, slik at tastaturet tilsammen bare har 53 knapper. I tillegg har det en mer logisk fordeling av tastene; de er fordelt etter alfabetet.

Årsaken til at dagens vanlige tastaturer har den merkelige bokstavplasseringen må vi tilbake til skrivemaskinenes tid for å finne. Dengang kunne det lett oppstå problemer hvis man skrev for fort, fordi "skriftstolpene" lett hang seg opp i hverandre hvis mer enn en bokstav ble trykket ned samtidig.

Det var behov for et tastatur som var vanskelig å skrive på, og dermed ble en tidlig versjon av QWERTY-tastaturet dannet. Den dag i dag bruker vi fortsatt QWERTY-tastaturet, overgangen skulle nemlig være minimal fra skrivemaskin til datamaskin. Et vanlig engelsk QWERTY-tastatur har i dag 101 knapper.

Ettersom NSK bare har rundt halvparten så mange knapper som dagens tastaturer, så vil den selvsagt ta mindre plass. NSK er 31,9 cm bred, 12,8 cm dyp og 2,5 cm tykk. Den benytter USB for å koble seg til en PC, og vil i første omgang kun være kompatibel med Windows.

To versjoner

Mange vil nok kanskje synes at tastaturet som er avbildet ser ut som det er beregnet på barn, men da er det godt å vite at det vil bli tilgjengelig i en annen variant. Den vil komme i en variant med svarte knapper og hvit skrift, mens selve tastaturet er sølvfarget.

Når tastaturet kommer på markedet i februar 2006, vil det koste rundt $ 69,95 (i underkant av 500 norske kroner). Det er ukjent om det kommer i en utgave med norske taster.

(Kilde: The TechZone)

Les også
MS Wireless Laser Desktop 6000
Les også
Saitek Eclipse Keyboard
Les også
Tastatur med OLED-skjerm
annonse

Les også