Nyhet

Anklager Apple for sluskete arbeid

Det hele begynte i juni, da Apple ble beskyldt for å bruke leverandører som behandler sine ansatte som slaver.

Fabrikken som ble gjenstand for oppmerksomheten var leverandøren Foxconns fabrikk i Kina. Her jobber 200 000 mennesker med å produsere blant annet Apple-produkter.

Da påstandene først ble presentert i avisen Sunday, var Apple raskt på pletten med å avkrefte ryktene. Likevel bestemte selskapet seg for å undersøke fabrikken med egne øyne. Konklusjonen fra Apple var at de ansatte kanskje jobbet litt mer enn det de måtte, men at situasjonen på fabrikken ellers var såre vel.

Denne konklusjonen er ikke Konføderasjonen for Frie Handelsforeninger (ICFTU) fornøyde med. ICFTUs direktør for menneske- og handelsrettigheter, Janek Kuczkiewicz, uttaler at han stiller seg svært kritisk til Apples egen rapport fra fabrikken i Kina.

Intervjuet bare 100 personer
I kritikken peker Kuczkiewicz blant annet på at Apple kun intervjuet 100 personer av de 30 000 menneskene som arbeider med å produsere iPod. I tillegg er det ikke avklart om intervjuene ble holdt på nøytral grunn eller om de ansatte ble fortalt hva de skulle si til Apples utsendte. Kuczkiewicz sier også at det bør være opp til arbeiderne selv å avgjøre om standarden er god nok, og ikke Apple.

- Vi vil gjerne få minne Apple på at det også finnes andre standarder i arbeidslivet, som frihet fra diskriminering og frihet til å fagforene seg, sier Kuczkiewicz til BBC.

(Kilder: The inquirer, BBC)

Les også
Årets frekkeste Nokia-kopi?
Les også
Apple innrømmer uheldige arbeidsforhold
Les også
- Ipod lages av slaver
annonse