Tek.no

Nyhet

Tror du Iphone er populær?

Iphones markedsandel er marker med oransje farge. Klikk for større bilde. (Graf: Strand Consult)
9 Sept 2009 13:33

De fleste tror at Iphone har en enorm markedsandel. Dette er en av de store Iphone-mytene Strand Consult har laget en 105-siders rapport for å avkrefte. Her har de brukt tall fra store analysebyråer, og har tatt hensyn til tall og erfaringer fra 160 forskjellige operatører. 

Iphone har stor markedsandel?

Det er ingen tvil om at media skriver enormt mye om Iphone. Likevel har bare Apple en markedsandel på 1,9 prosent av alle mobiler som selges, og bare 0,5 prosent av alle som eier en mobiltelefon har en Iphone. 

Apple har også gjort mye for å få Iphone til å fremstå som en enorm suksess. Blant annet skriver de om en 626 prosent økning av salget fra andre kvartalet i 2008 til samme kvartalet i 2009. Men ifølge Strand Consults rapport glemmer de å nevne følgende:

  • I andre kvartalet 2008 var Iphone bare tilgjengelig i fem markeder med 469 millioner mobilkunder
  • Fra tredje kvartalet 2008 var Iphone tilgjengelig i over 100 markeder med over 1,95 milliarder mobilkunder.
  • Iphone 3GS var bare på markedet i 20 dager i andre kvartal 2009. I stedet for salg mot sluttkunder, brukte Apple tall på salg til leverandørene - altså telefoner som ennå ikke hadde blitt solgt til sluttkunder. 
  • Hvis man sammenligner salget i tredje kvartal 2008 til andre kvartal 2009, minker salget med 24,4 prosent - til tross for økning i distribusjonskanaler

Iphone genererer mer datatrafikk?

Dette mener Strand Consult er oppskrytt, men ikke helt feil. Selskapet mener at Iphone genererer marginalt med ekstra datatrafikk. Strand Consult har tatt utgangspunkt i svensk datatrafikk. Her har det vært enorm vekst i mobil datatrafikk, men bare en marginal del av dette kommer fra Iphone, ifølge Strand Consult. 

Det som virkelig gir mer datatrafikk, er ifølge Strand Consult mobile bredbåndsabonnementer som man kobler rett til den bærbare PC-en. 60 prosent av bredbåndsabonnementene som selges i Finland, Norge og Østerike er av denne typen. 

Strand Consult mener også at mye av trafikken Iphone "genererer" ikke er ny datatrafikk, men bruk av internett som Iphone-brukere har "flyttet" fra datamaskinen til telefonen. 

Mobilspill alene har en enorm omsetning. (Graf: Strand Consult)

App Store er en gigantbutikk?

Programbutikken i Iphone tildeles skryt for brukervennlighet av Strand Consult. Men rapporten legger vekt på at Apple ikke er den første med dette, ettersom handango.com har tilbydd nedlasting av mobil-programvare i åtte år. 

Ifølge Apple er det 22 millioner Iphone-brukere og 16 millioner Ipod Touch-brukere, som gjennomsnittlig laster ned 27 applikasjoner hver. Merrill Lynch estimerer at 20 prosent av disse koster gjennomsnittlig 1 dollar hver. 30 prosent av disse pengene går til Apple, mens utviklerne får resten. Det gir Apple 36,9 millioner dollar. 

Bare mobilspill alene genererer 3,7 milliarder amerikanske dollar årlig, noe som gjør App Store knøttliten i forhold til markedet ellers. Tjenester i mobilmarkedet totalt beregnes til 8,60 milliarder dollar årlig. 

Iphone er en avansert mobil?

Det trengs selvsagt ikke et konsulentfirma til for å finne ut at Iphone er en helt middelmådig telefon teknologimessig. Strand Consult har lagt ekstra lys på at Iphone mangler radio og Java-støtte, samt begrenser mulighetene til utviklerne i motsetning til mange andre. 

Denne grafen viser at inntjening per kunde har gått nedover. (Graf: Strand Consult)

Iphone gir suksess for operatørene?

En rekke grafer for operatører i Danmark, Sverige og Norge viser at operatører som har Iphone ikke øker inntjeningen. Andre grafer viser at gjennomsnittlig inntjening per kunde går brått nedover. 

Er alt bare god PR?

De fleste er nok enige i at Iphone er brukervennlig, og ser pen ut - uansett hvor mange begrensninger den måtte ha. Men tallene fra Strand Consult viser helt tydelig at Iphone er blåst opp i skyene. 

Les også kommentaren: Hva er det med Iphone?

Les også
Rekordsalg av Iphone
Les også
- 90 prosent av ødelagte mobiler er Iphone
Les også
- Iphone gir ikke operatørsuksess
Les også
Tjener fett på Iphone-programmer
Les også
– Jailbreaking er en stor trussel
Les også
Holder nattåpent for Iphone 3GS
annonse

Les også