Til hovedinnhold

To objektiver til Olympus E-P1

Svært kompakt standardzoom.

Siden E-P1 er det første kameraet i Micro FourThirds (mFT)-systemet fra Olympus, må de nødvendigvis også lansere noen objektiver som kan passe til.

De to objektivene som kom i dag er en standard-zoom – 14-42mm f/365-5.6 og en fast vidvinkel – 17mm f/2.8.

Det første objektivet vil være det de fleste kjøper. Det kommer med som standard, så det er ikke så mye du får gjort med den saken. Det som er litt spennende med objektivet er at når du ikke bruker kameraet, kan objektivet foldes inn i seg selv, og ta svært liten plass.

Objektivet er mye mindre enn tilsvarende 14-45mm for FourThirds. Man kan lure på hvorfor, siden brikkestørrelsen er den samme. Årsaken er at fatningen på FourThirds er større enn den hadde trengt å være. Det er den ikke på mFT. Vidvinkelobjektiver er også lettere å lage når avstanden fra bildebrikken til objektivet er liten, slik den er på mFT.

Olympus har bygget inn funksjon i kameraet for å rette opp fortegning i bildet. Det gjør at de ikke trenger å jobbe så mye med å rette dette optisk i objektivet, og det sparer også plass. Likevel forsikrer Olympus at på andre områder er det ikke spart på den optiske kvaliteten.

Pannekakeobjektiv som gjør hele systemet meget diskret.

Resultatet er et zoom-objektiv som dekker de aller mest brukte brennvidder, men som er lett, og tar svært liten plass.

Se detaljerte spesifikasjoner her.

Det andre objektivet er en fast 17mm, som tilsvarer 34mm på fullformat, altså et utmerket allround-objektiv hvis du ikke ønsker zoom. Lysstyrken er f/2.8, som ikke er all verden på et fastobjektiv, men dette er et såkalt ”pannekakeobjektiv”, som er veldig tynt, og lysstyrken er et kompromiss for å få objektivet så lite. Det er bare 22mm langt, og veier 71g.

Se detaljerte spesifikasjoner her.

Adaptere øker objektivutvalget.

Hvis du har tenkt å seriøst satse på dette systemet, er jo ikke disse to objektivene all verden. Derfor har Olympus sluppet to adaptere. En for å bruke FourThirds-objektiver på kameraet, og en for å bruke de gamle OM-objektivene. Olympus vil snart slippe ny firmware til de fleste FourThirds-objektiver, slik at de vil fungere med autofokus på mFT. Dessverre vil ikke den gamle 14-45mm fungere, men de aller fleste andre vil ha full funksjonalitet.

FourThirds- og OM-objektiver har jo ikke den kompakte utførelsen du ønsker deg fra mFT-systemet. Men du har likevel større valgmuligheter. Panasonic har nemlig en del objektiver tilgjengelig allerede. Deriblant en ultravidvinkelzoom på 7-14mm og en telezoom på 45-200mm. Med en crop-faktor på 2, gir dette ganske respektable verdier, og passer godt sammen med 14-42mm som du får med kameraet.

For at mFT skal bli en suksess, er det likevel avgjørende at objektivutvalget øker, og dette vet både Olympus og Panasonic, så vi vil helt sikkert se mange spennende objektivlanseringer i framtida.

Les også
Entusiastkamera med stor bildebrikke
annonse