Tek.no

Nyhet

Phase Ones år

Øyvind Renberg
25 Sept 2008 13:50

Mars, Tokyo: Phase One lanserer mellomformatkameraet 645 i samarbeid med Mamiya, den mest fleksible plattformen for mellomformat noen sinne, åpen for alskens bakstykker og objektiver, blant annet Hasselblads V-serie.

Juli, København: Hasselblad må se seg slått på oppløsning bare en måned etter at de lanserer 50-megapikselkameraet H3DII-50 , da Phase One annonserer sitt P65+ bakstykke på 60 MP.

September, Köln: Under årets Photokinamesse fortsetter Phase One sin globale, tverrselskapelige partnerskapsbygging med fotogigantene, og annonserer enda en ”strategisk allianse”. Med Leica. Medgiften skal bestå i Leicas optiske arv mot Phase Ones kompetanse innen såkalt workflow-teknologi. Leica er som kjent selv på banen med et mellomformatkamera i disse dager, men det er en annen historie.

Kort sagt er dette et begivenhetsrikt år for København-firmaet på litt over 100 ansatte. På Photokina har publikum fått håndtere demomodeller av både 645 og P65+, og Phase Ones nye tilt-shift objektiv - utviklet av Hartblei. Disse tre vil være i salg før årets slutt. Publikum har også lært mer om oppgraderinger innen software og, for ikke å glemme, enda flere objektiver i anløp.

Men tilbake til bakstykket: Bortsett fra 60,5 megapiksler og fullformats sensor (53.9mm x 40.4 - vel, noen millimeter unna), er det andre teknologiske aspekter Phase One helst fremhever ved P65+. Den såkalte Sensor+ teknologien lar fotografen fange utsnitt i både full oppløsning og i lett prosesserte 15 MP bilder, uten redusert sensorutsnitt. Sensoren skal også være svært lysfølsom med ISO fra 50 til 1600. Til digitalt bakstykke å være (og tatt i betraktning gigafilene det produserer), skal det også være forholdsvis raskt, med ett bilde i sekundet og en buffer på 1,3 GB.

Etter å ha sluppet 4.1-versjonen av råfilprogrammet Capture One i mai, kom oppdateringen i august. Også denne demonstreres på Photokina, i Microsofts avlukke . Phase One har utviklet programvare med Bill & Co i et års tid. Oppdateringen er altså ikke lenger noen nyhet, men Capture One 4.1.2 skal i alle fall gi større rom for personlig tilpassning, bedre kontroll over hudtoner, objektivforvrengning og farger. Programmet er utviklet for en rekke objektiver og kamerahus. Ikke bare i mellomformatklassen, men også speilreflekskameraer fra blant annet Sony, Canon og Nikon. Så selv om du ikke har råd til riktig alt fra Phase One, kan du i alle fall få en smakebit nesten gratis, med Capture One.

Sist men ikke minst slipper Phase One følgende objektiver: 28mm f4.5, 45mm f2.8, 80mm f2.8, 120mm f4.0, 150mm f2.8, og 75-150mm f4.5.

annonse

Les også