Tek.no

Nyhet

Nå skal Google gjøre det vanskeligere å laste ned virus

Slår ned på «usikre» filer.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
12 Feb 2020 10:36

Google planlegger å gjøre det vanskeligere å laste ned virus via deres svært populære nettleser, Chrome. Det melder The Verge. Mer spesifikt ønsker Google å begynne å fullstendig blokkere «usikre» nedlastinger, altså nedlastinger som ikke gjenkjennes av nettleseren som nedlastinger fra kjente og trygge utviklere.

De usikre nedlastingene skal etter det vi forstår blokkeres fra nettsider som i utgangspunktet vurderes som trygge – såkalt «mixed content». I dagens versjon av Chrome, Chrome 81, gir slike nedlastinger kun en advarsel internt i nettleseren, og ikke til brukeren.

I neste versjon vil brukeren også få en advarsel, mens Google fra og med versjon 83 vil blokkere alle «executables», altså filer som kan kjøre som egne programmer. Dette vil eskalere med flere filtyper blokkert per nye versjon, helt frem til versjon 86 der alle former for usikre nedlastinger vil blokkeres. Den planlagte utviklingen vises bedre i visualiseringen under:

En «roadmap» for utrullingen av sikkerhetstiltakene.
Google

Vil fremskynde overgangen til HTTPS

Slik vil advarselen du får fra Google i fremtiden se ut.
Google

Googles blokkering er imidlertid ikke kun for å sikre at disse usikre nedlastingene ikke får foregå; det er også for å prøve å fremskynde en overgang til HTTPS. Dette er en sikrere protokoll for overføring av data på nettet enn den eldre HTTP-protokollen. Alt innhold på HTTPS krypteres før det sendes fra nettsiden til brukeren.

Blokkeringen av usikre nedlastinger vil altså legge press på nettsider og selskaper som enda ikke har fullstendig migrert over til HTTPS, og altså fortsatt lar usikre nedlastinger foregå på HTTPS-nettsider.

Endringen vil først og fremst gjelde på datamaskiner med Windows og MacOS, og ikke på mobile enheter. Disse har bedre beskyttelse allerede innebygget, og vil prioriteres senere for oppdatering til de nye Chrome-versjonene.

Les også
Chrome vil blokkere lange videoreklamer
annonse

Les også