Tek.no

Nyhet

Støv og sand sniker seg inn i Jaguars elbiler: – Jeg må støvsuge bilen etter hver hyttetur

Harald Holene er en av mange Jaguar i-pace-eiere som opplever å få baksetene dekket av sand hver gang han er ute og kjører.

Mer
Privat
25 Feb 2020 10:43Først publisert 23 Feb 2020 06:00
annonse

I fjor høst kjøpte Harald Holene seg en splitter ny Jaguar i-Pace, og føyde seg inn i rekken av flere tusen nordmenn som har kjøpt den nye Jaguar-elbilen i 2019.

Alt virket bra den første tiden, men etter omtrent tre uker begynte Holene å oppdage en del sand og støv i baksetet. Verken han eller noen andre hadde brukt baksetet i løpet av tiden han hadde eid bilen. Forundret støvsugde han opp støvet og sanden, uten å tenke mer over det.

– En uke senere, etter at vi hadde vært på hytta, hadde vi lagt en del poser i baksetet. Da jeg skulle ta dem ut så jeg at samtlige var dekket av et fint lag av støv. Da jeg sjekker nærmere var det sandkorn over hele baksetet. Det var da jeg skjønte jeg måtte ta kontakt med Jaguar, forteller Holene.

Baksetet og gulvet dekkes av støv og sand etter en vanlig kjøretur, ifølge i-Pace-eieren Harald Holene.

Mer
Privat

Han gikk til bilforhandleren sin på Sola, som sa de skulle fikse feilen. De kunne imidlertid ikke fikse feilen før Jaguar hadde funnet ut av hvordan. For selv om flere Jaguar-kunder har klaget på samme feil på dedikerte i-pace-diskusjonsforum siden april 2019, virker det ikke som bilselskapet har klart å finne en løsning.

annonse

Det fikk Holene bekreftet da han kontaktet importøren for Jaguar og Land Rover i Norge:

– Støvproblemet du opplever inn bakdørene er vi kjent med at dessverre gjelder for noen I-PACE kunder. Sjefsingeniøren for I-PACE, Stephen Boulter opplyste under et arrangementet vi hadde med ham før jul, at de er veldig klar over situasjonen og at de jobber på spreng for å finne en løsning på problemet, men akkurat når dette vil være klart kan vi ikke si på stående fot, fikk Holene beskjed om på e-post.

Han krevde et setetrekk til baksetene som kompensasjon frem til feilen ble utbedret. Det fikk han ikke.

– Så da sitter jeg her med en bil som det kommer sand og støv inn i baksetet på mens jeg kjører. Ingen vet hvordan det skal fikses, eller hvor det kommer fra. Jeg frykter jo at dette stammer fra sølevann som legger seg mellom bil og batteri. Om det er det som er problemet så tørker det der, før det kommer seg inn i bilen. Hva vil da skje med det elektriske utstyret i bilen som har blitt utsatt for saltlake på denne årstiden?, spør Holene retorisk til Tek.no.

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerrådet.

Halvor Pritzlaff Njerve / Forbru

– En helt ny bil skal ikke ha problemer med støv

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerrådet, har ingen nåde for Jaguars behandling av saken:

annonse

– Her har forbrukeren gjort det som er riktig ved å kontakte selger. Forbrukeren bør stile krav til selger, og kreve at dette fikses opp kjapt. En helt ny bil skal ikke ha problemer med at det kommer støv inn under kjøring.

– Forbrukeren har krav på at feilen blir reparert. Selger må også ta grep for å sikre at feilene ikke fører til permanente skader. I denne saken kan det typisk være setetrekk eller lignende som kan tas av når luftlekkasjen er tettet. Dette vil hindre at setene får permanente skader.

Iversen er også tydelig på at i-Pace-eiere som har denne feilen bør bli kompensert:

– Det er bra at Jaguar innrømmer feilen, men nå må også ord gjøres om til handling. Vi forventer at Jaguar gjør en innsats for å sikre at de berørte forbrukerne får rettet disse feilene, samt at de som opplever skader på setene som blir permanente – blir kompensert for det.

Jaguar lover utbedring

Etter flere forsøk får vi endelig kontakt med Jaguar, som sier at de skal utbedre feilene:

– Vi kjenner til problemet og jobber nå med å utarbeide en løsning. Kundene det gjelder vil bli innkalt direkte av deres lokale verksted for å få utbedret problemet, skriver Vilde Riise, kommunikasjonsansvarlig i Jaguar Land Rover.

– Vil kundene som er rammet bli kompensert for skaden støvet/sanden har påført baksetene?

– Kundene det gjelder vil bli kontaktet av sitt lokale verksted. Vi jobber med å finne en løsning på problemene, og vil komme med en løsning så snart dette er klart.

– Hva skyldes problemet?

– Jeg kan dessverre ikke si noe om hva problemet skyldes enda, avslutter Riise.

Ikke imponert

Vi informerer Holene om Jaguars svar, og han har ennå ikke hørt noe fra verken Jaguar eller sitt lokale verksted.

– Dette er det Jaguar har sagt hele veien. Ordlyden i svarene hennes er nesten identisk med det de sa til meg også, så vi har ikke kommet noe lengre.

annonse

Les også