Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple bøtelagt for å ikke inkludere lader i esken

Brasils forbrukerråd satte ned foten.

Ladekabel får du fortsatt med i iPhone-esken, men ikke klossen du plugger inn i veggen.
Kurt Lekanger
Niklas Plikk

Da Apple lanserte iPhone 12 i fjor høst, tok de de kontroversielle valget om å droppe å inkludere ladekloss og hodetelefoner. Argumentet var at brukere flest har flere USB-ladere hjemme, og ved å droppe ladeklossen kunne de bidra til mindre e-avfall og gjøre esken betydelig mindre.

Brasil ble avgjørelsen møtt av protester fra landets forbrukermyndigheter. Nå har Procon-SP - São Paulo’s svar på vårt forbrukerråd - bøtelagt Apple for 10 millioner brasilianske real - omtrent 15,6 millioner kroner.

Sier Apple mangler bevis

De brasilianske myndighetene prøvde allerede i desember i fjor å tvinge Apple til å endre praksis, og inkludere lader i esken slik de har gjort tidligere. De hevder Apple ikke har klart å bevise at endringen deres har noen innvirkning på miljøet, og at avgjørelsen deres var et brudd på landets forbrukerbeskyttelseslov. Da de ikke nådde frem, endte de i stedet opp med å bøtelegge selskapet.

– Apple er nødt til å respektere og forstå brasilianske forbrukerlover og institusjoner, sier Frenando Capez, direktør for Procon-SP, som også ga Apple bot for å villede forbrukere om hvor vanntette iPhoner er, skriver Macrumors.

Apple har fortsatt mulighet til å anke dommen, noe det er ventet at de kommer til å gjøre.

Verdt å nevne er at det ikke bare er Apple som nå ikke lenger inkluderer ladere i mobilesken sin. Etter at Samsung gjorde narr av Apples avgjørelse i oktober, leverer de nå også mobiler uten ladekloss.

Apple iPhone 12 Pro 128GB
Apple iPhone 12 Pro 128GB
annonse
annonse