Til hovedinnhold

Nå svartelistes Huawei igjen

Den midlertidige handelslisensen er over.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For over et år siden satte Trump-administrasjonen en stopper for amerikanske selskaper som ville handle med Huawei, fordi de mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko. For å gjøre overgangen litt lettere ble det imidlertid gitt visse tidsbegrensede lettelser.

Den tidsbegrensede handelslisensen ble gitt for å gi amerikanske teleoperatører med Huawei-utstyr i nettene sine, samt forbrukere med Huawei-utstyr, tid til å erstatte dette med enheter fra «godkjente» leverandører.

Nå melder Washington Post at unntakene har løpt ut på tid. Det skjedde den 13. august.

Dette åpner for potensielle nye problemer for Huawei, og for kunder av selskapet.

Google: kan ikke sende ut oppdateringer lenger

Blant annet har Huawei det siste året kunnet benytte seg av amerikansk programvare som Windows for sine bærbare datamaskiner. De har også gitt sine mobilkunder oppdateringer til allerede lanserte telefoner med det amerikanske Android-operativsystemet. Viktige amerikanske maskinvareprodusenter som AMD, Qualcomm, Nvidia og Intel har også hatt en midlertidig tillatelse til å levere databrikker til det kinesiske selskapet.

Mange lurer på hva som vil skje nå som amerikanerne igjen kutter tilførselen av komponenter og forbyr samarbeid samt utveksling av teknologi med det kinesiske selskapet.

Til Washington Post melder Google at de ikke lenger vil være i stand til å sende ut Android-oppdateringer til telefoner fra Huawei.

Google har ikke fått lov til å levere Android til nye telefonmodeller fra Huawei siden mai 2019, men for å omgå dette har Huawei tatt i bruk en åpen kildekode-versjon av operativsystemet, uten innebygde Google-apper som Play-butikken eller Gmail.

Huawei har i lengre tid forsøkt å bygge opp sin egen appbutikk og sitt eget økosystem. Den satsingen har skutt fart etter «Google-stoppen» i fjor, men fortsatt mangler det viktige apper i butikken, slik som «Vipps» her i Norge.

Salget av Huawei-telefoner har sunket dramatisk i Europa den siste tiden, men økt i Kina - og produsenten klatret nylig til toppen av pallen som verdens største mobilprodusent til tross for tiltakene fra USA.

Huawei Norge mener det meste blir som før

Fra Huawei Norge blir vi forsikret om at selskapet vil fortsette å ivareta eksisterende kunder og stor sett kunne støtte gamle og nye enheter som i dag, også etter at amerikanerne igjen har strammet inn på handelen.

For eksempel skal Huawei sørge for at telefoner mottar nødvendige sikkerhetsoppdateringer og systemoppdateringer via den åpne kildekodeversjonen av Android som de fleste av telefonene deres kjører med.

Huawei bedyrer også at telefoner som ble levert med Google Play-butikken installert vil fortsette å fungere akkurat som tidligere, men informerer om at alle som har telefoner uten Googles appbutikk må bruke nettleseren for å bruke Google-tjenester som YouTube eller Google Maps.

Stille om nye Windows-bærbare

Når det kommer til selskapets Windows-baserte PC-er i MateBook-serien loves kunder oppdateringer som de er vant til, både av Windows og annen Huawei-programvare.

I sin uttalelse til Tek.no nevner Huawei imidlertid ingen ting om hva som skjer med fremtidige modeller med ny maskinvare. Muligens kan det bli vanskelig for Huawei å handle inn volum-lisenser for Windows direkte fra Microsoft, men kanskje kan selskapet finne andre aktører å handle gjennom.

Det er likevel noe usikkert hvorvidt vi får se oppdaterte utgaver av maskiner som MateBook D14, MateBook X og MateBook X Pro med det første - alle som har fått strålende kritikk her på Tek tidligere.

annonse