Nyhet

Huawei kan få det enda vanskeligere fremover

USA vurderer å stramme enda mer inn på restriksjonene.

Det er en veldig dårlig skjult hemmelighet at Huawei har hatt det ganske vanskelig i vestlige markeder det siste året, etter at USA forbød amerikanske selskaper å handle med dem. Dette har ført til stor uro i markedet, og forbrukere har spurt seg selv om det nå er trygt å kjøpe Huawei i det hele tatt. Ifølge Reuters kan det nå bli enda verre, om handelsdepartementet i USA får det som det vil.

To kilder Reuters har fått tilgang til hevder nemlig at USA ønsker å stramme ytterligere inn på to regler som hittil ikke har fått den effekten den amerikanske administrasjonen håpet på.

Til tross for at Huawei ikke har hatt lov til å handle med amerikanske selskaper, har nemlig ikke forbudet forhindret dem fra å benytte teknologi som stammer derfra. Disse bakveiene har vært utenfor amerikansk kontroll. Hittil.

«De minimis Rule» og «Direct Product Rule»

De to reglene man ønsker å endre på kalles «De minimis Rule» og «Direct Product Rule». De regulerer henholdsvis om amerikanske myndigheter helt spesifikt har lov til å blokkere eksporten av en vare med amerikansk teknologi inni til andre land, og om bruken av amerikansk teknologi i det hele tatt gir USA råderett over et utenlandsk produkt.

Innstramminger av disse to reglene vil kunne være svært upopulært i veldig mange finansmarkeder, og det er nok en god grunn til at man ikke har rørt dem hittil.

Dersom USA velger å stramme inn og benytte seg mer aktivt av disse to reglene, kan det bety at det blir vanskeligere for Huawei å selge varer også til andre land enn USA (og vestlige markeder). Det kan også bety at tilgangen til deler kan bli betydelig verre.

Det skal nevnes at Huawei nylig fikk en midlertidig tillatelse til å handle med Microsoft. Denne løser imidlertid på ingen måte problemene knyttet til mobilavdelingen deres, som er den desidert viktigste for kineserne.

Les også
Nå er Huawei på pustemaskin
annonse