Slik bruker du radioen
Hvorfor radio?
Liker du å høre de siste nyhetene på vei til jobb, eller vil du høre på de mest populære hit-ene? I så fall er det greit å bruke mobiltelefonen som radio. Det kan du med veldig mange av modellene til Sony Ericsson, Samsung og Nokia. Med en slik telefon trenger du ikke å drasse på en egen lommeradio, og lyden skrus ned når telefonen ringer slik at du kan ta samtalen.
Se alle mobiler på markedet med radio »
Forskjellige radioer
Vi kan grovt sett skille mobilradio inn i tre standarder:
- Mono: Lyden er lik i begge øretelefoner. Mange eldre eller billige telefoner har mono.
- Stereo: Lyden kommer i to forskjellige kanaler, en til venstre og en til høyre øre.
- RDS: Radioen har stereolyd, og kan i tillegg vise hvilken kanal du hører på.
Om du lurer på om din telefon har radio, finner du informasjon i bruksanvisningen, eller i vår prisguide.
Slik starter du opp radioen
Hvordan du starter radioen varierer fra produsent til produsent, og ofte fra modell til modell. I de fleste tilfeller finner du radioen som et eget valg i hovedmenyen
eller under et valg i menyen som "underholdning" eller "media".
Utstyr du trenger
Før du skrur på radioen må du plugge hodesettet i telefonen. Antennen til radioen ligger inni kabelen til hodesettet, så du vil ikke kunne høre på radio før det er plugget i. Du trenger med andre ord hodesett selv om du skal høre på radio fra telefonens høyttaler.
Slik tar du inn radio
Det første du må gjøre er å finne de radiokanalene du vil høre på. Du kan enten stille inn på rett frekvens manuelt eller la telefonen gjøre det automatisk for deg.
Manuelt: På noen telefoner må du søke opp stasjonene manuelt, ved å høre igjennom frekvensbåndet. Dette fungerer akkurat som på gamle radioer.
Når du har funnet en kanal du liker velger du å lagre den. Som regel kan du ikke lagre mer enn totalt 10 kanaler. Noen telefoner lar deg også gi kanalene egne navn.
Automatisk: På mange telefoner kan du søke opp frekvenser automatisk. Som regel trykker du bare på en tast, og så finner radioen neste kanal på frekvensbåndet av seg selv.
Kanalene kan som regel lagres, men telefonen kan ofte ikke lagre mer enn ca 10 kanaler. Noen telefoner har også mulighet til å søke igjennom hele FM-båndet og lagre kanalene den finner automatisk. Vær i så fall obs på at noen telefoner kan oppfatte støy som en kanal, og dermed lagre noe som ikke er en kanal på en frekvens.
RDS: Noen telefoner, hovedsaklig fra Sony Ericsson, har noe som heter RDS (Radio Data System). Mobilradioer som har dette vil vise hvilken stasjon du hører på. Dersom du for eksempel hører på NRK P3 i Bergen, vil telefonen vise "NRK P3" i stedet for "99,00 MHz" i displayet. Dette er praktisk, siden du da slipper å lure på om du har funnet rett stasjon.
RDS er dessuten praktisk når du vil lagre stasjoner, siden du slipper å lure på om du hører på P3 eller Radio1.
Hvor radiofunksjonen befinner seg på telefonen, og hvordan de forskjellige funksjonene fungerer varierer fra telefon til telefon. Om du er usikker anbefaler vi deg at du tar en titt i bruksanvisningen.
Opplever du dårlig eller skurrete lyd?
For å få best mulig radiomottak og minst mulig skurring, bør du la ledningen til hodesettet ditt henge fritt og ikke ligge sammenkrøllet under jakken eller nedi bukselommen. De fleste steder, spesielt i byer, er det såpass sterkt radiosignal at dette ikke er noe problem.
Noen telefoner lar deg stille inn følsomhet. Dette kan være nyttig om du opplever at telefonen søker seg frem til frekvenser som delvis eller bare inneholder støy. Denne innstillingen finnes som regel i menyen på radioen, men langt fra alle telefoner har funksjonen.
Om du ikke syns hodesettet som følger med telefonen din har god nok lyd, eller det er ubehagelig å ha i ørene, kan du kjøpe en overgang til et vanlig hodesett. Har du en slik overgang kan du bruke et hvilket som helst hodesett med radioen.
Du bør imidlertid tenke på at det da er overgangen som er selve antennen. Om ledningen mellom teleofonen og overgangen du plugger hodesettet ditt i er kort, kan dette resultere i dårlig radiomottak, og dermed skurring.
-------------
OBS: Navn på menyvalg og hvordan radioen rent teknisk og praktisk fungerer varierer fra telefon til telefon. Er du i tvil om hvordan du finner frem på akkurat din telefon, anbefaler vi at du leser i bruksanvisningen.
Mobilskolen:
Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen