Tek.no

Nyhet

La det bli lys!

Are Thunes Samsonsen
18 Aug 2010 14:29

Metz har i dag annonsert at de på årets Photokina kommer til å presentere to nye blitser for en rekke kameraer.

Den kraftigste av de to, Metz Mecablitz 58 AF-2, vil få et ledetall på 58 (ved ISO 100 og brennvidde på 105 mm) og skal være god for 230 fullstyrke blitsblink per batterisett. Ventetiden mellom blinkene skal være helt ned i 0,1 sekund med optimale batterier og lav styrke, eller opp til 4,5 sekunder på det meste, da med dårlige batterier og full pupp på lysstyrken.

Den nye blitsen er en videreutviking av 58 AF-1 som i 2007/2008 fikk EISA-pris for beste blits. Blant forbedringene finner vi en ny metallsko med lås, ny stillegående zoommotor (fra 24 til 105 mm) og en spreder som nå skal dekke en bildevinkel som tilsvarer hele 12 mm brennvidde ved fullformat. I tillegg er den nå utstyrt med en utløserfunksjon som reagerer på blitsblink fra andre enheter, slik at man kan fyre den av trådløst ved hjelp av for eksempel kamerablitsen uten å måtte ha noe som har en såkalt master-funksjon. Man må imidlertid da ofre en del av automatikken, naturlig nok.

Metz Mecablitz 58 AF-2 er en av de få blitsene som har firmware som brukeren selv kan oppdatere, og er utstyrt med en mini-USB-kontakt nettopp med det formålet i tankene.

Blitsen kommer som nevnt i flere utgaver, med dedikert styring fra flere forskjellige kameramerker og -systemer: Nikon, Canon, Pentax, FourThirds (og dermed også mFT), og Sony. Som en toppmodell seg hør og bør vil de vanlige mulighetene for vipping, vridning og synkroniskering være tilgjengelige. Selve blitsen vil være tilgjengelig i Norge fra månedsskiftet september/oktober, og veiledende pris vil ligge i nærheten av kr 3500,-.

Et lite trinn ned på prisstigen finner vi Metz Mecablitz 50 AF-1. Funksjoner og spesifikasjoner er nesten identiske med storebroren, med unntak av at ledetallet er 50, også det ved ISO 100 og 105 mm brennvidde ved fullformat. På grunn av at den ikke er fullt så kraftig, gir denne blitsen også flere blink per batterisett, faktisk hele 330 stykker, også dette ved maks styrke.

Tilgjengelighetstidspunktet på denne modellen er også det samme, men prisen oppgis til omkring kr 2300,- veiledende, og 50 AF-1 vil finnes i versjoner tilpasset de samme kamerasystemene som 58 AF-2.

Les også: Bærbar lyskaster og blits i ett

Les også: Bedre blits for en drøy hundrelapp

Les også: Usynlig blits gir mindre bildestøy

annonse

Les også