Nyhet

Du har krav på en bedre lånetelefon!

Det er ingen tvil om at det ofte er feil på mobiltelefoner, og vi leverer de inn på service stadig vekk. Du har krav på lånetelefon dersom det anslås at reparasjonen, inkludert frakt til og fra verkstedet, tar mer enn en uke. Men butikken kan ikke gi deg en hvilken som helst mobiltelefon. 

- Lånetelefonen skal ha tilsvarende funksjoner som den telefonen kunden leverer inn, forteller Helene Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet, til Amobil. Dette kravet kommer fra vedtaksorganet Forbrukertvistutvalget (FTU), og er basert på Forbrukerkjøpsloven.

Filip Nicolaisen er ikke fornøyd med servicen hos Nokia Store. (Foto: Privat)

Fikk en Nokia 1110 mot en Nokia N97

Filip Nicolaisen leverte sin Nokia N97 til Nokia Store på Jernbanetorget i Oslo, som er i samme kjede som Telebutikken og er eid av Comhouse som videre er eid av Teliasonera. Butikken var ikke det minste interessert i å følge Forbrukertvistutvalgets retningslinjer. 

Han fikk nemlig en Nokia 1110 som lånetelefon. Kjapt forklart har Nokia N97 fullverdig e-postfunksjonalitet, GPS, trykkskjerm, Wi-Fi og super-3G. Nokia 1110 har ingen av disse funksjonene. 

Nektet å bøye seg

Nicolaisen dokumenterer overfor Amobil at han sendte en e-post til butikken tre uker etter innleveringen, der han forklarte at han trengte en lånetelefon som fungerte i jobbsammenheng ettersom det tok så lang tid. Butikken nektet å bøye seg.

I svaret fra butikken påstås det blant annet:

  • "Hele avgjørelsen i FTU er nok meget dårlig gjennomtenkt og burde aldri vært gitt."
  • "Det er hovedsakelig bedriftskunder som er avhengige av å benytte e-post på sin mobiltelefon."
  • "Det er Forbrukerkjøpsloven som fastsetter dine rettigheter ikke Forbrukertvistutvalget."

De to første punktene er påstander, mens det siste punktet er en misforståelse. Forbrukertvistutvalget gjør vedtak som er rettslig bindende såfremt saken ikke blir bragt videre inn for de ordinære domstolene. De fleste saker som blir behandlet i Forbrukertvistutvalget blir ikke bragt videre. Forbrukertvistutvalget har som oppgave å fortolke og treffe rettslig bindende vedtak innenfor gjeldende forbrukerrett, herunder forbrukerkjøpslovens bestemmelser.

Helene Falch i Forbrukerrådet er klar på at en eier av Nokia N97 har krav på en langt bedre lånetelefon enn det Nicolaisen har fått. (Foto: Forbrukerrådet)

- Har krav på bedre lånetelefon

Det Nicolaisen egentlig har krav på, ifølge Forbrukerrådet, er en telefon med tilsvarende funksjonalitet som den han leverte inn. 

- Jeg synes det er dårlig at en kunde skal måtte krangle seg til å få normal service fra en butikk. Neste gang kommer jeg nok til å handle et annet sted, sier Nicolaisen til Amobil.

- En Nokia 1110 som lånetelefon for en Nokia N97 er for dårlig, slår Helene Falch i Forbrukerrådet fast. 

Amobil tok kontakt med Nokia Store på Jernbanetorget, som ba oss snakke direkte med Comhouse. Comhouse drifter Telebutikken, inkludert Nokia Store, og Klart Svar.

- Vi har klare rutiner og prosedyrer på dette. Kundene skal få god behandling, og lånetelefonene skal gjenspeile bruksmønsteret til kunden, sier Jan Eide, administrerende direktør i Comhouse.

Eide ville imidlertid ikke kommentere enkeltsaken, men noe skurrer åpenbart mellom det Eide sier og slik Nokia Store behandlet denne saken. 

Nokia Store på Jernbanetorget var fortsatt helt uinteressert i å bli sitert på noe som helst, også etter vi presenterte synspunktene fra deres egen ledelse og Forbrukerrådet.

Ulempe for butikken?

I Forbrukerkjøpslovens paragraf 30 står det imidlertid at kravet om lånegjenstand kun gjelder "hvis kravet fremstår som rimelig sett i forhold til forbrukerens behov og den kostnad eller ulempe som selgeren påføres". 

- Unntaket gjelder i liten grad for mobiltelefoner. Selgeren skal ha lånegjenstander som svarer til funksjonene i allminnelige mobiltelefoner du finner i butikkhyllene, sier Falch i Forbrukerrådet. 

Les også
– Løgn og bedrag fra ende til annen
Les også
- Apple ville kneble famile
Les også
Slik unngår du mobilfellene i ferien
Les også
Du kan overvåkes av svenskene
Les også
Sony Ericsson topper klagestatistikken
annonse