Nyhet

Applauderer, men advarer Microsoft

Linux og Microsoft har vært fiender i mange år og til tider har uttalelsene vært direkte ufine av talsmenn på begge sider. De siste par årene ser det imidlertid ut som om de to siden har lært å akseptere hverandre og heller være enige om å være uenige.

Samarbeidet mellom Novell og Microsoft har nok definitivt brutt noen barrierer, men samtidig fått andre til å ta enda sterkere stilling til en av sidene.

En stadig økning av forskjellige typer virtualiseringsløsninger fra selskaper som VMware, Microsoft, Citrix, Oracle, Red Hat, Parallels samt innføringen av Cloud-begrepet har ført til et ganske sterkt krav til standardisering. Det bør eksempelvis være mulig å bruke ett administrasjonsverktøy for styre flere forskjellige typer av virtuelle maskiner samt være enkelt å flytte virtuelle maskiner på forskjellige hypervisere (evt. enkel konvertering).

Dette er nok også noe av grunnen til at Microsoft har donert så mye som 20 000 linjer med kildekode (GPL 2) som skal bygge bro mellom Linux og Microsoft Hyper-V.

"Linux-politiet", med Red Hat i spissen, har selvfølgelig ønsket Microsofts donasjon velkommen, men kommer samtidig med en meget sterk anmodning om at selskapet må ta skjeen i en annen hånd når det gjelder patenter.

Tidligere har nemlig Microsoft påstått at Linux bryter minst 235 patenter og at alle kundene skylder "royalties" til Microsoft. Novell skrev senere under på en samarbeidsavtale som gjorde at deres Linux-kunder ikke ville bli rammet av et slikt krav, men stort sett resten av Linux-miljøet ligger fortsatt utenfor denne avtalen.

Fra Red Hats jurister anbefales det Microsoft at man tar ytterligere ett skritt videre og lover at man ikke vil bruke patenter mot Linux. Tilbakemeldingen fra Microsoft var at de gjerne ønsker å donere til open source, men fortsatt insistere på respekt for det man måtte ha opphavsrett på.

Denne uken donerte selskapet også en del kildekode for å integrere Live@edu mot open source-baserte Moodle LMS.

Slik situasjonen er i dag , vil Microsoft neppe ha noe å tjene på å komme med anklager mot Linux sålenge de ikke er meget tungt dokumentert og en innlysende sak. Samtidig er det også svært vanlig å benytte seg av patenter for å beskytte foretningsideer, konsepter og teknologi og at Microsoft noensinne skal "love" å ikke bruke patentargumentet mot et til tider ganske frittenkende Linux-miljø anser vi som lite sannsynlig.

I IT-bransjen er det for øvrig ikke Microsoft som oppretter flest patenter årlig, men IBM; og "Big Blue" har toppet listen gang på gang de siste årene. IBM har samtidig vært en klar investor i Linux siden 2000 og er kanskje et av de bedre kommersielle eksemplene på at Linux har sin plass også i "enterprise-divisjonen" siden om side med Unix, stormaskiner og tunge foretningssystemer.

Kanskje er det nettopp kildekodedonasjon fra Microsoft som må til for at Linux til syvende og sist skal bli virkelig voksen og fullt ut fungerende også på desktop?

Microsofts pressemelding om den nylig donasjonen kan du lese her: Microsoft Contributes Linux Drivers to Linux Community

Les også
Windows 7 RTM klar om to uker
Les også
Microsoft gir ut Linux-drivere
Les også
Yahoo og Microsoft i forhandlinger
Les også
Microsoft trenger betatestere
Les også
Windows Update forbedres
Les også
SAP leder, Microsoft og Salesforce vokser raskest
Les også
Windows 7 E betyr trøbbel
Les også
Forvent store rabatter på Windows 7
annonse