Til hovedinnhold

Canon slipper semipro videokameraer

XF300 og XF305 er navnet på de nye semiprofesjonelle kameraene fra Canon. Japanerne var tidligere svært etablert i denne kategorien med kameraer som XM2 og XL1, men har slitt etter at HD-kjøret begynte. Deres HDV-kameraer XH-G1 og XL-H1 har nesten forsvunnet i det profesjonelle markedet til fordel for konkurrerende modeller fra Sony og Panasonic.

Men nå ser det ut til at de vil snu trenden. Videokameraene ligner mistenkelig på tidligere kameraer fra samme produsent og en skal ikke se bort ifra at de har spart på mye av det som fungerte før.

Det som er nytt derimot er lagring og komprimering. Canon har slått fra seg HDV-tape til fordel for filbasert på CF-kort. HDV har nok aldri vært kjent for å gi den beste bildekvaliteten med sine reduserte oppløsning og lave farge fargesubsampling. Nå derimot kan du lagre i MPEG2 50 Mb/s med 4:2:2 fargesubsampling. Dette er på linje med profesjonelle formater som DVCPro50.

XF-serien ligner mistenkelig på tidligere modeller.

Kombinert med MXF-filformatet er Canon sine kameraer kompatible med det meste av redigeringsprogramvare fra dag én. Kompatibilitet i seg selv er bra, men en kan stille spørsmålstegn ved hvorfor de lanserer MPEG2-kameraer i 2010 og ikke beveger seg over på MPEG4. Noe sier meg at japanerne har en god grunn.

Videre er XF-kameraene utstyrt med en relativt stor LCD-skjerm og en svært høyoppløst søker. Det finnes intet mindre enn tretten(!) egendefinerebare knapper for de som liker å konfigurere selv. 3CMOS i Full HD og L-series optikk lover godt for disse kameraene som priser seg til omlag 40'000kr for XF300. Er du opptatt av ekstra tilkoblingsmuligheter som HD-SDI og tidskode må du ut med nesten ti tusen mer for XF305.

annonse