Nyhet

Det flommer over av nyheter fra IFA

IFA Berlin har vokst til å bli verdens største messe for forbrukerelektronikk, og pågår i tidsrommet 4. til 9. september. En rekke produsenter av lyd- og bildeutstyr er på plass på messen, og lanseringene av nye produkter står nærmest i kø. Vi oppsummerer noen av nyhetene så langt.

Logitech er på farten med nye mediaspillere for nettverksbruk. Squeezebox Touch (avbildet over) kommer som navnet antyder med trykkfølsom skjerm (4,3"), og lar deg spille av mediainnhold fra andre enheter på nettverket, via det trådløset nettet. Boksen har også USB-inngang, støtte for SD-kort og kommer med fjernkontroll. Veiledende pris er 2799 kroner. Les mer hos Logitech.

Squeezebox Radio er en annen nyhet fra Logitech. Dette er rett og slett en nettradio som også kan spille av innhold fra PC-en, via trådløst nettverk. Dessverre ser verken FM- eller DAB-støtte ut til å være på plass, slik at f.eks. Pinells Supersound Iradio umiddelbart virker å være et bedre kjøp. Veiledende pris er 1699 kroner. Les mer om enheten hos Logitech.

LG SL9000 er tynne saker

LG har lansert flere nye flat-TV-serier, med de "kantfrie" LED LCD-toppmodellene i spissen. LH9000 (42" og 47") bruker LED-baklys med lokal dimming, mens SL9000/SL9500 (42" og 47") har sidemontert LED-baklys, som gjør sitt til at skjermene måler mindre enn 3 cm i dybden. Av andre nyheter er den mer tradisjonelle LCD-serienen SL8000, som kommer i størrelser fra 32" til 47". Les mer i bloggen til LG.

Toshiba BDX2000

Toshiba har annonsert sin første Blu-ray-spiller, BDX2000, som ventes i butikkene i desember. Blant spesifikasjonene er profil 2.0, 1080p oppskalering, DivX/AVCHD-avspilling og støtte for SDHC-minnekort. Prisen er foreløpig ikke kjent. Toshiba vil også lansere bærbare PC-er med Blu-ray-brennere innen kort tid.

3D Blu-ray underveis

Blu-ray Disc Association jobber for tiden med spesifikasjonene for 3D Blu-ray. De melder i den anledning om at nye 3D BD-platene vil være bakoverkompatible med dagens standard. Måten man løser 3D-utfordringen på er at platene vil inneholde to sett med 1080p-videostrømmer – en for hvert øye. De første spesifikasjonene for standarden ventes å bli publisert i desember 2009, og de første Blu-ray-spillerne som støtter standarden kommer i første halvdel av 2010.

Samsung M1

Samsung har mye nytt å komme med, blant annet nye MP3-spillere med DivX-støtte. Spillerne R0, R1 og M1 kommer med trykkfølsomme skjermer og 8 GB eller 16 GB kapasitet. Toppmodellen er M1, som har en 3,3-tommers AMOLED-skjerm og er basert på den spennende Tegra-plattformen fra Nvidia – samme plattform som Microsofts Zune HD. Samtlige av spillerne har FM-radio, mulighet for stemmeopptak og Bluetooth-tilkobling. Prisene er foreløpig ikke kjent.

Samtidig melder Samsung at de fleste av selskapets Blu-ray-spillere nå får Youtube-støtte og mulighet til å spille MKV-filer. Eksisterende spillere kan oppgraderes med ny firmware.

Panasonic: 3D-TV kommer neste år

Panasonic har bekreftet at 3D-TV-er og Blu-ray-spillere med 3D-støtte fra selskapet kommer i salg i 2010. Teknikken krever bruk av egne 3D-briller. Panasonic påpeker at de som eneste AV-produsent eier et Hollywood-filmstudio med 3D-mulighet. Ingen ytterligere detaljer om konkrete modeller er gitt foreløpig.

Philips lanserer Aurea 3

Philips har lansert 3. generasjon Aurea-skjerm, i form av modellen 40PFL9904H (40"). Denne kommer med glassplate som dekker hele fronten og det karakteristiske Ambilight-lyset, som kan lyse opp bakgrunnen rundt TV-en. Skjermen har blitt en del tynnere enn forrige modeller og måler nå 5,9 cm i dybden. Baklyset er av typen kant-LED, og blant øvrige spesifikasjoner er WLAN/Ethernet, DLNA-støtte, 100 Hz og 5 HDMI 1.3a-porter.

I tillegg har Philips lansert et par nye Blu-ray-spillere, modellene BDP7500 og BDP9500. De støtter selvsagt profil 2.0, er DivX Ultra-sertifiserte og kommer med "Subtitle Shift" for å sikre at undertitlene ikke forsvinner dersom du bruker selskapets Cinema 21:9-skjerm. BDP9500 kommer i aluminium-utførelse og har Qdeo-prosessor. Spillerne ventes ikke på markedet før om noen måneder.

Toppmodell: Epson EH-TW5500

Vi tar også med at Epson har lansert en ny serie projektorer med seks modeller. Toppmodellen er EH-TW5500 og bruker 3LCD-teknologi som skal sørge for et kontrastnivå på skyhøye 200 000:1. FullHD-støtte er naturligvis på plass. Veiledende pris ventes å bli rundt 30 000 norske kroner.

Mer overkommelig: Epson EH-TW2900

Mer aktuell for de fleste blir nok modellen TW2900, som kan skilte med fullHD-støtte og 18 000:1 i kontrast. Spesifikasjonene er mange av de samme som de dyrere i serien, f.eks. 3LCD, 10-bit prosessering og 22 dB støynivå ved 1600 lumen. Veiledende pris er 11500 kroner. Les mer om de nye projektorene hos Epson.

De nye produktene blir lagt inn i vår prisguide fortløpende.

Har du kommet over noe ekstra spennende på årets IFA-messe? Del det gjerne med oss andre i forumtråden nedenfor.

(Kilder: What Hi-fi, produsenenes pressemeldinger)

Les også
Billig Blu-ray via PC-en
Les også
Diodene kommer!
Les også
Zune HD er lansert
Les også
Velkommen til "nye Audiovisuelt"
Les også
Mye plasma for pengene
Les også
60 tommer rett i lomma
Les også
Samsung SP-P400B
Les også
Samletest av billige projektorer
annonse