Til hovedinnhold

Nye Iphone OS hindrer nakketrøbbel

Musikkstyringen kan igjen hentes opp over tredjeparts applikasjoner.
Rotasjonslåsen er lett tilgjengelig nederst til venstre i bildet.
Nå kan man kverke mange applikasjoner samtidig i oppgavebehandleren.

Det er ikke så lenge siden den første beta-versjonen av Iphone OS 4.0 ble lansert. Den tredje beta-utgaven av operativsystemet ble sluppet nettopp og byr på en del nyheter.

Blant annet har det dukket opp noen grafiske endringer ved veksling mellom oppgaver. Men viktigere på listen over endringer er nok filoverføring, musikkstyring i oppgavebehandleren og rotasjonslås for skjermbildet.

Widgets?

Tidligere har musikkstyringen vært noe av det nærmeste man kom skikkelig flerprogramkjøring med tredjeparts programmer. Dobbeltrykk på hjem-knappen ga tidligere kontrollknapper for musikk som dukket opp over applikasjonen man brukte.

Da dobbeltrykk på hjem-knappen byttet funksjon til å bringe frem oppgavebehandleren i første beta-utgave av Iphone OS 4.0 mistet man muligheten til å få opp medietaster over kjørende applikasjoner.

Det har foreløpig ikke kommet applikasjoner på App Store som støtter Apples nye flerprogramkjøring. Dermed har man i Iphone OS 4.0 frem til nå måttet hoppe ut av kjørende applikasjoner for å bytte spor eller sette på pause.

Nå har det dukket opp et slags miniprogram, eller widget, i oppgavebehandleren. Den finner man ved å navigere lengst til venstre på oppgavebehandleren, og den gir de samme mulighetene som man før fikk ved dobbeltrykk på hjem-tasten.

Flere nettsteder spekulerer i om dette er første tegn på innføring av widgets også for tredjeparts applikasjoner. Det er likevel et spørsmål om ikke mange samtidig kjørende applikasjoner med hver sin widget vil ta opp så mye plass på oppgavebehandleren at det går ut over brukervennligheten.

Enklere lukking av applikasjoner

I tillegg til dette har Apple også endret måten man lukker applikasjoner på. I utgangspunktet foregikk dette ved å holde inne fingeren på en applikasjon i oppgavebehandleren, til det velkjente minustegnet dukket opp.

Tidligere kunne man kun bruke dette én gang, og vi måtte starte på nytt igjen for hver applikasjon vi ville lukke. Nå kan vi stenge så mange applikasjoner vi vil i en omgang.

Lettere å unngå kink i nakken

Rotasjonslåsen for skjermen gir også muligheten til å lese aviser på sengekanten. Der man tidligere enten fikk kink i nakken, eller måtte lære seg å lese i 90 graders vinkel, kan man nå låse skjermen slik at den ikke panisk forsøker å tilpasse seg et liv på bena når brukeren av telefonen inntar horisontalen.

I den nyeste versjonen er det åpnet for filoverføring til telefonen, men denne foregår i Itunes. Det ser altså ut til at man fortsatt ikke vil være i stand til å overføre filer direkte fra mappevisningen i operativsystemet på PC-en.

Les også:Supre nytteapplikasjoner på Iphone

(Kilde: gsmarena.com)

annonse