Tek.no

Nyhet

Mobilvirus herjer Helsinki

Karin Aas
15 Aug 2005 16:45

I tillegg til et ublidt møte med værgudene i form av både regn og vind, møtte besøkende til friidretts-VM i Helsinki et kraftig utbrudd av mobilviruset Cabir. Viruset rakk å spre seg til flere telefoner med Symbian Series 60 operativsystem.

- På det meste snakker vi om ett dusin infiserte mobiler, men på så kort tid og over et så lite område er det et stort tall, sier Jarmo Koski fra TeliaSonera.

Sprer seg via blåtann

Cabir ble først oppdaget i juni i fjor, og har siden den gang spredd seg til over 20 land. Viruset formerer seg ved å hoppe fra mobil til mobil via blåtann, som har en rekkevidde på omtrent ti meter. Cabir har med andre ord fått fritt spillerom på fullpakkede Helsinki-stadion hvor alle sitter tett.

For å bli infisert må du selv godkjenne å laste ned Cabir til din mobiltelefon. Det beste rådet for å beskytte seg vil altså være å ikke ta i mot fileoverføringer fra fremmede mobiltelefoner. Det kan også være lurt å deaktivere blåtann så lenge du befinner deg i store folkemengder.

Viruset er ikke av den mest ondsinnede sorten, men holder seg til å tappe mobiltelefonen for strøm. Dette skjer fordi Cabir hele tiden prøver å reprodusere seg selv ved å søke etter andre blåtann-aktiverte telefoner i nærheten.

(Kilde: Yahoo News, ITAvisen)

Les også
Nye Symbian-virus
Les også
Mobilvirus løs i USA
annonse

Les også