Til hovedinnhold

Maskinene overtar mobilnettet

I vår del av verden er utviklingen i markedet for mobiltelefoni i ferd med å bli mettet. Nå som folk flest har mobiltelefon, vil maskiner stå for mer og mer av den nye trafikken i mobilnettene, skriver Forbruker.no.

I fremtiden vil trolig strømmåleren din være mobilabonnent, og det er sannsynlig at flere tilsvarende enheter vil snakke med en sentral datamaskin over mobilnettet. Denne typen kommuniksjon kalles M2M, eller "maskin til maskin".

I dag finnes det rundt fem millioner maskiner som kommuniserer via mobilnett i Europa. I følge det svenske analyseselskpaet Berg Insight, vil dette tallet øke til rundt 25 millioner i 2009.

I følge telekomanalytiker Tobias Ryberg i Berg Insight, vil andre enn mobilbrukere sørge for å være pådrivere i mobilmarkedet. - I takt med at flere og flere tar 3G-nettene i bruk, kommer de eldre, velprøvde GSM-nettene i aller høyeste grad til å bli tatt over av maskiner, sier Ryberg til Forbruker.no.

Allerede nå foregår det prosjekter hvor strømmålere kobles opp mot mobilnettet for å lese av målerstanden. I transportsektoren overvåkes en halv million lastebiler ved hjelp av GPS og GSM-kommunikasjon i det tyske bomringsystemet "Toll Collect".

I Italia kan bilister som ønsker det få sitt kjøremønster overvåket, slik at forsikringsselskapene kan regne ut forsikringspremien din i detalj.

I fremtiden kan slike systemer brukes til å regne ut en mer rettferdig betalingsordning på avgiftsbelagte veier. I dag må alle betale lik sum for å kjøre igjennom en bomring, men i fremtiden kan du betale for hvor mye du faktisk bruker veien.

Utbredt

I Norge er M2M-kommunikasjon allerede utbredt. Netcom er en av tilbyderne i dette markedet, og leverer i dag løsninger for trådløse alarmer, betalingsterminaler. Selskapet har også levert systemer som varsler når olje- og parafintankene rundt om i de tusen hjem går tomme, slik at disse kan fylles på etter behov.

Bruksområdene til M2M-kommunikasjon er nesten uendelig. Strømnetteiere bruker M2M for å ha oversikt over strømnettene sine, butikker bruker M2M for å overvåke temperaturen i kjøledisken. Til og med brusautomater er utstyrt med en mobiltelefon som kan varsle om at den er i ferd med å gå tom for brus.

Post- og teletilsynet har allerede reservert en egen nummerserie til maskiner som kommuniserer over mobilnettet. Om du mottar en telefonsamtale fra en nummer som begynner på 59, kan du være sikker på at det er en maskin som har ringt feil. 59-serien er nemlig reservert til M2M.

I følge Lars Fjeldstad produkt- og salgssjef i Netcoms M2M-avdeling, ser Netcom for seg en solid vekst i markedet for maskinkommunikasjon. Fjeldstad sier til Forbruker.no at telekombransjen tror at M2M kommer til å gå forbi tale når det gjelder antall kunder.

(Kilder: Forbruker.no, NPT.no)

annonse