Tek.no

Nyhet

Telenor lanserer super-3G

Telenors Atle Lessum har tro på at super-3G vil gjøre mobil-TV og musikknedlasting med populært. (Foto: Telenor)
Silje Gomnæs
25 Okt 2007 15:24

I dag lanserte Telenor endelig super-3G, eller HSDPA som teknologien egentlig heter. Dette er en oppgradering av dagens 3G-nett, som gir deg hastigheter på opptil 3,6 Mbps når du surfer i mobilnettet med mobilen eller PC-en din.

Telenor tilbyr i første omgang super-3G i landets fire største byer fra og med november, det vil si Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. I tillegg vil 17 vintersportssteder få dekning (se faktaboks).

Telenor lover at totalt 10 norske byer skal være dekket med super-3G fra og med neste år (se faktaboks).

Netcom bygger også ut

Telenor ligger for øvrig etter erkerival Netcom, som lanserte super-3G allerede for seks måneder siden. Netcom har dessuten lovet at super-3G skal finnes i hele 3G-nettet deres i løpet av 2008

Les mer om Netcoms utvidelse av super-3G »

HSDPA-teknologien gir en teoretisk nedlastingshastighet på 3,6 Mbps. For mange er dette raskere enn bredbåndslinjen hjemme.

Men som vanlig er det forskjell på teori og praksis. I følge Telenor kan du regne med å oppnå hastigheter på mellom 0,5 og 1,5 Mbps når du surfer med super-3G.

Nye surfeabonnement

I tillegg tilbyr operatøren tre nye abonnement for surfing via mobilnettet, henholdsvis Kveld & Helg, Fri Bruk samt Litt Bruk.

Kveld & Helg-abonnementet er ikke noe nytt i seg selv, men prisene er nå senket noe. Med dette abonnementet surfer du fritt mellom kl 17 og 07 på hverdager og i hele helgen. Månedsprisen har gått ned fra 249 til 119 kroner, og prisen per MB utenom gratisperiodene har gått ned fra 20 til 5 kroner. Pristaket per dag er imidlertid det samme, nemlig 50 kroner.

Fri Bruk er et abonnement som gir deg fri surfing uten at du behøver å se på klokka, mot at du betaler en månedspris på 499 kroner.

Litt Bruk er i følge Telenor et abonnement for deg som ikke helt vet hvor mye du kommer til å surfe. Her betaler du en månedspris på 60 kroner, og i tillegg 5 kroner per MB med data du genererer over mobilnettet.

Ytterligere informasjon om de ulike abonnementene er i skrivende stund ikke publisert på Telenors nettsider.

Sammen med lanseringen av super-3G, lanserer Telenor en helt ny programvare til PC. Med denne installert skal PC-en kunne skifte mellom mobilnettet, Telenors trådløse soner og kablet nett uten at du behøver å aktivt bytte oppkobling.

Telenors informasjonssjef, Atle Lessum, innrømmer til Digi.no at 3G ikke har blitt den suksessen de hadde håpet på. Selskapet regner med at de høyere hastighetene med super-3G vil resultere i at flere velger å laste ned musikk og lydbøker, samt se på mobil-TV.

(Kilder: Digi.no, Telenor)

Les også
Få super-3G med knøttlite modem
Les også
Her kan du bruke super-3G
Les også
Super-3G til HELE Norge
Les også
Kjøp en bærbar fra Telenor
Les også
Ikke mulig å ringe under "gullfest"-kampen
annonse

Les også