Til hovedinnhold

Fem kompaktmodeller fra Canon

Et typisk entusiastkamera. Se flere bilder i Produktguiden.

Canon har i dag lanset tre nye Powershot-modeller og to nye Ixus-modeller. Felles for alle modellene, er at de har fått Canons nyeste prosessor – Digic IV, som gir en del ekstra funksjonalitet til kameraene. Nytt hos Canon er skyggejustering, der kameraet kan lyse opp skyggeområdene i bildet. Bedre støyreduksjon gjør at Canon har kunnet øke antallet megapiksler ytterligere. Ansiktsgjenkjenningen er tatt flere skritt videre. Ikke bra gjenkjenner den ansikter i profil, men den fungerer for eksempel også med selvutløseren, slik at bildet ikke blir tatt før kameraet ser at fotografens ansikt er med i bildet. Den gir også følgefokus, raskere seriebildefunksjon og kan automatisk justere ISO-verdi og eksponeringstid etter motivets bevegelser.

En del av disse tingene har andre produsenter hatt i lengre tid, mens annet er helt nytt.

Powershot G10
Entusiastene har ventet en stund på Powershot G10, som gir deg full manuell kontroll, mulighet for opptak i RAW og bruk av ekstern blits. Denne gangen tror jeg ikke de vil bli skuffet. Canon har byttet ut objektivet som før var et 6x zoom-objektiv med brennvidder tlisvarende 35-210mm. Nå har de i stedet satset på vidvinkel, og tilbyr et 5x zoomobjektiv tilsvarende 28-140mm. Det betyr at du mister en del i den lange enden, men det brukes langt mindre enn den vide enden. Kortere zoom er også lettere å lage optisk god. Så vi i Akam hilser en slik endring hjertelig velkommen.

Som vanlig er vi mindre glade for at de nok en gang har økt oppløsningen. Denne gangen til 14,6 megapiksler. Brikkestørrelsen er fortsatt 1/1,7 tomme.

LCD-skjermen på 7,6cm ( 3 tommer) har fått økt oppløsningen til 461 000 punkter, som er meget bra. Det gir skarpere søkerbilde.

Prisen blir ca 5200,- kroner veiledende, og det blir tilgjengelig i oktober.

Ultrazoom med Full HD-video.

Powershot SX1 IS
En av de mer spennende nyhetene er SX1 IS. Dette er et ultrazoomkamera med hele 20x optisk zoom, tilsvarende 28-560mm. Men mest interessant er at dette er et av de første kompaktkameraene med CMOS-brikke (etter Casios EX-F1 og EX-FH20). Canon har hatt stor suksess med sine CMOS-brikker, og vi har ventet på det i kompaktkameraer. Vi vet ikke ennå hva det har å si for støynivå og andre egenskaper ved bildekvaliteten. Men i likhet med EOS 5D MkII, har du mulighet til å ta opp video i Full HD, det vil si 1920x1080 med 30 bilder pr. sekund. Det er ganske enormt for et lite kompaktkamera. Seriebildefunksjonen har også blitt bedre, og du kan ta inntil 4 bilder pr. sekund til bufferet er fullt.

SX10 IS. 20x zoom og vridbar skjerm.

Ellers har kameraet 10 megapiksler på en 1/2,3 tomme bildebrikke, optisk bildestabilisator, 7,1cm ( 2,8 tommer) vridbar LCD-skjerm og vil koste ca 5000 kroner veiledende når det kommer i butikkene i november.

Powershot SX10 IS
Dette kameraet er i stor grad identisk med SX1 IS, men har CCD-brikke i stedet for CMOS. Det betyr i praksis at du ikke får videoopptak i Full HD, bare standard VGA, og at seriebildefunksjonen er dårligere.

Skjermen er også noe mindre – 6,3cm ( 2,5 tommer).

Prisen blir ca 3600,- kroner, og tilgjengelig fra oktober.

Ixus 870 IS med vidvinkel. Finnes også i sølv.

Ixus 870 IS
Den viktigste nyheten her, er at kameraet har fått Digic IV, som gir fordelene nevnt ovenfor. I tillegg er oppløsningen økt fra 8 til 10 megapiksler, og zoomområdet har blitt litt større (28-112mm). Det fås i sølv eller svart. Og vil koste ca 2700,- når det dukker opp i butikkene i oktober.

Ixus 980 IS
Dette er den første Ixus-modellen som gir deg full manuell kontroll. Det betyr at den også retter seg mer mot entusiaster og folk som vil styre fotograferingen selv. Ikke et dumt trekk av Canon. Men når de retter seg mot dette segmentet, så overrasker det oss at de ikke har gitt kameraet vidvinkel. Dette er den eneste av de nye modellene som ikke har det.

Ixus 980 IS. Lekkert i svart og med manuelle muligheter.

Til gjengjeld har de presset inn 14,6 megapiksler, noe som betyr at kameraet antakelig har samme bildebrikke som G10. Med samme prosessor, og ikke en spesielt krevende optisk løsning, betyr det at Ixus 980 IS bør kunne gi ganske høy bildekvalitet. Vi har sett et bilde skrevet ut i A2-format, som var meget imponerende. Men vi er litt redde for høyt støynivå når lyset blir dårligere.

Ixus 980 IS blir tilgjengelig i oktober, og får en veiledende pris på 3400,- kroner.

annonse