Tek.no

Nyhet

Høstens store filmfest

"Whatever Lola Wants" er en av filmene som vises i forbindelse med årets tema, Dobbel identitet.
12 Okt 2008 18:25

Du trenger ikke reise til Cannes eller Sundance for å få den gode filmfestivalfølelsen, det holder lenge om du befinner deg i nærheten av Oslo eller Bergen de nærmeste to ukene. Kulturo har tatt en nærmere titt på hva du har i vente under de to høyaktuelle filmfestivalene Film fra Sør i Oslo og Bergen Internasjonale Filmfestival.

Film Fra Sør

Like sikkert som fuglene hvert år trekker mot varmere strøk, så er Oslo åsted for Film fra Sør-festivalen. I perioden 9. til 19. oktober braker det løs for 17. gang for en filmfestival som etter eget utsagn gir deg muligheten til å se film fra en annerledes vinkel. Film fra Sør (FFS) ble første gang arrangert i 1991 og har siden gått fra en liten festival med visninger i kjellerlokalene på Blindern (UiO) til å bli en av de største i Norge.

FFS skiller seg forfriskende fra de andre store festivalene ved at den er blottet for filmer produsert i den amerikanske industrien. Derimot stiller den årlig med et variert og spennende, utfordrende og rikt program bestående av filmer hovedsakelig fra Asia, Latin-Amerika og Afrika.

Psykologi og kulturbakgrunn

Årets tema er "dobbel identitet" og en rekke filmer i programmet behandler denne tematikken. Den amerikansk/egyptiske samproduksjonen "Whatever Lola Wants" handler om en mann som lever ett liv i Vesten og ett i sitt muslimske hjemland, og filmen viser hvilket sjokk denne erkjennelsen innebærer for hans vestlige partner.

Ungdomsfilmen "Dunya og Desie" er en samproduksjon mellom Nederland og Marokko som bruker de ulike kulturbakgrunner til å sette fokus på de spørsmål man er opptatt av i ungdomstiden.

Brasilianske "No Control" og mexicanske "Burn the Bridges" skildrer på sin side dobbel identitet i mer psykologisk betydning av ordet.

Studio Ghibli

Festivalen kan by på i alt 140 filmer. En titt i hovedprogrammet viser at det er film fra Brasil og Mexico som får en stor del av oppmerksomheten. Blant annet stiller FFS med brasilianske samtidsfortellinger og ung og nyskapende film fra Mexico.

Festivalen vier også et stort og velfortjent retrospektiv på den globale filmfortelleren Raoul Peck, som selv kommer til Oslo under festivalen. Han vil holde en workshop for norske dokumentarskapere.

"Min nabo Totoro" er en av Studio Ghiblis mange filmer som blir vist under årets Film fra Sør-festival.

En annen det rampelyset rettes mot under årets festival er Hayao Miyazaki og Studio Ghibli. FFS arrangerer workshop med dyktige fagfolk som forteller om den japanske regissøren og hans studio.

Litteratur og film

Helt nytt av året er at FFS har inngått samarbeid med Litteraturhuset i Oslo. Helt siden filmens spede begynnelse har litteratur og film gått hånd i hånd, og dette forholdet vil være i fokus under årets festival.

I den forbindelse har FFS europapremiere på filmen "Disgrace", filmatiseringen av boken "Vanære" som J.M. Coetzee vant Nobels Litteraturpris for i 2003. I rollen som litteraturprofessoren David Laurie finner vi den anerkjente skuespilleren John Malkovich. FFS arrangerer dessuten et seminar om filmen, og om bokas plass i sørafrikansk litteratur.

FFS har i tillegg fått fem forfattere, Kjartan Fløgstad, Roda Ahmed, Hans Petter Blad, Walid al-Kubaisi og Tove Nilsen, til å velge sin favorittfilm som vises under årets filmfestival.

Oscar-vinner

FFS burde kunne tilfredsstille deg uansett hvilken film du er på utkikk etter. Årets åpningsfilm, "Another Love Story", er en moderne Romeo og Julie-historie hvor historien er lagt til Rio de Janeiro. En film som forteller sin historie gjennom energisk dans.

En av de filmene som det er størst interesse omkring er den meksikanske "La Zona", en mørk og samfunnskritisk thriller om tre gutter som bryter seg inn i en sone de rike har bygget med høye murer for å slippe byens kriminalitet. Det skal få katastrofale følger.

Benytt muligheten til å få med deg "Taxi to the Dark Side" under Film fra Sør, en dokumentar som fortjent stakk av med Oscar for beste dokumentar tidligere i år.

Du har også muligheten til å se årets Oscarvinner for beste dokumentar, franske "Taxi to the Dark Side". Filmen forteller historien om en ung drosjesjåfør i Afghanistan hvis grovt mishandlede kropp gir en innsikt i den torturen USA benyttet i Afghanistan, Irak og Guantanamo Bay.

Heavy Metal i Baghdad

For den som elsker dokumentarfilm er det mye spennende snadder å sette tennene i i løpet av de ti dagene festivalen varer, blant annet flere musikkdokumentarer. FFS serverer et knippe filmer som forteller historier om mennesker som har valgt musikken fremfor alt.

En av årets titler er "Heavy Metal in Baghdad", som viser et heavy metal-miljø mildt sagt utenom det vanlige. Samtidig forteller filmen om livet i Bagdad og Irak.

Hvis du trodde heavy metal-musikk var forbeholdt Vesten så tar du skammelig feil!

"Frontier Life" er et portrett av gruppa Nortec Collective fra Tijuana, Mexico. Nortec Collective startet da fem meksikanske DJer fikk det for seg at de ville børste støv av ompamusikk ved å blande den med techno etter en tur over grensa. Men Nortec ble samtidig en merkevare for kunstnere som vil si noe om Tijuana og problemene på grensene mellom Mexiko og USA.

For mer informasjon om Film fra Sør og årets program, gå inn på www.filmfrasor.no.

annonse

Les også