Til hovedinnhold

Over 1.000 Android-apper samler data om deg selv om du har sagt nei

Amerikanske researchere har funnet det de omtaler som en personverntrussel i over 1300 Android-apper: Til tross for at brukerne aktivt har sagt nei til at de skal kunne samle data om deg, gjør de det likevel.

– Forbrukere har i praksis svært få verktøy som de kan bruke til å kontrollere privatlivet sitt. Om apputviklere bare kan gå rundt systemet er det relativt meningsløst å be om tillatelse, uttalte Sergel Egelman, direktør for sikkerhets- og personvernsforskning ved International Computer Science Institute (ICSI) da han presenterte en omfattende studie i slutten av juni.

Fiks kommer i Android Q

Ifølge CNet sa Egelman videre at forskerne varslet Google om disse problemene allerede i september i fjor. Google sier de vil gjøre oppdateringer i Android Q som vil løse problemet.

Oppdateringen skal sørge for at lokasjonsdata i bilder skjules for apper, og at apper som kobler til med wi-fi også trenger tillatelse for å se lokasjonsdata, ifølge Google.

Android Q er ventet å slippe ut i løpet av året.

Snoket på plasseringen din

Blant appene som er gjennomgått nevnte blant annet bilderedigeringsappen Shutterfly, som har samlet GPS-koordinater fra bilder og send disse videre til serverne sine selv når brukere har nektet appen tilgang til lokasjonsdata. Selv nekter selskapet for at de samler inn data uten eksplisitt tillatelse.

Andre apper skaffet seg tilgang gjennom apper som hadde tilgang til data. Disse appene lagret i en del tilfeller personlige data på minnekortet i telefonen, der det lå ubeskyttet og tilgjengelig for apper som ville snoke.

Dette gjaldt kun et fåtall apper, men de var til gjengjeld installert over 17 millioner ganger, ifølge forskerne.

Totalt så forskerne på over 88.000 apper fra Google Play Store. Egelman sier han vil offentliggjøre listen over de 1.325 appene som samlet data under sikkerhetskonferansen Usenix i august, ifølge CNet.

annonse