Til hovedinnhold

ZTE og Huawei blir forbudt å bruke av statsansatte i USA

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mobiler og andre telekomponenter laget av Huawei og ZTE skal bli forbudt å bruke i forbindelse med statlige prosjekter, eller av statsansatte, i USA. Det nye forbudet ble signert av president Donald Trump på mandag, melder The Verge.

Amerikanske myndigheter har lenge vært skeptiske til de kinesiske mobilprodusentene, og senest i februar advarte FBI, CIA, og NSA mot å bruke mobiler fra Huawei. Nå har myndighetene tatt steget videre.

Trer i kraft i løpet av to år

Det nye forbudet dekker bruk av Huawei- og ZTE-komponenter som er «essensielle» eller «kritiske» for systemet de er brukt i. I praksis rammer det naturligvis mobiltelefoner, men også produkter som brukes i telemaster, rutere og sendere. Alt som kan brukes for å rute og lese data.

Forbudet trer i kraft i løpet av de neste to årene. For å veie opp for kostnadene det vil medføre når utstyret skal byttes ut, har FCC, amerikanernes svar på norske NKOM, blitt instruert å prioritere statlig støtte og finansiering til selskaper som blir rammet av forbudet.

Huaweis vei mot toppen

Huawei gikk nylig forbi Apple i antall solgte mobiler, og sa kort tid etterpå at de sikter på å bli verdens største mobilprodusent i løpet av 2019. I den forbindelse skrev det amerikanske nettstedet Bloomberg at Huaweis største utfordring kan bli det amerikanske markedet. Selv om Huawei har vokst seg stor i Europa, Asia og Afrika, er det nesten ingen som har hørt om dem i USA.

Huawei har prøvd å få mobilene sine inn i det amerikanske markedet via mobiloperatører som Verizon og AT&T, men avtalene har aldri gått igjennom på grunn av sikkerhetsbekymringer. I 2014 ble Huawei beskyldt for å spionere på amerikanere på vegne av kinesiske myndigheter. To år senere ble situasjonen snudd på hodet da det ble avslørt at amerikanske NSA hadde spionert på Huawei. Senest i juni i år uttrykte Huawei-toppsjefen Eric Xu frustrasjon over amerikanske politikere som han kalte trangsynte, og nevnte kongressmannen Jim Banks og senatoren Marco Rubio ved navn.

Med det nye forbudet blir det enda vanskeligere for Huawei å selge mobiler i USA, og de vil måtte fokusere på andre markeder for å klatre forbi Samsung i 2019.

Apropos Samsung...
Fikk du med deg testen vår av Samsungs fantastiske Galaxy Note 9?

annonse