Tek.no

Nyhet

Sony slipper TV-er med Netflix-modus

Skal sørge for den aller beste bildekvaliteten.

3 Aug 2018 13:30

Når du har kjøpt en ny TV pleier ofte jakten på de perfekte bildeinnstillingene å starte fort. Alternativt blir den stående i den dynamiske og skrikete modusen skjermene vises frem med i butikken. Men nå skal Sony og Netflix forsøke å løse problemet med feilkalibrerte TV-er uten at du trenger å gjøre stort mer enn å trykke på en knapp.

Sonys nye TV-er får bygget inn det selskapene kaller Netflix Calibrated Mode, der målet er at bildekvaliteten skal ligge så nært som overhodet mulig bildekvaliteten prduksjonsstudioene sikter på med nye serier og filmer.

Ved siden av å være dingseprodusent eier Sony også filmstudio og plateselskap, og i sin pressemelding sier selskapet at de nye skjermene skal kunne komme nærme bildekvaliteten i profesjonelle monitorer som brukes av filmstudioene.

Spesiell lydløsning

De to nye seriene har fått navnene Master Series AF9 og Master Series ZF9. Førstnevnte finnes i varianter på 55 og 65 tommer og er OLED-TV. Sistnevnte blir 65 og 75 tommer store og er basert på LCD-paneler. Begge har 4K-oppløsning og HDR-støtte.

Sony fornyer dessuten sin litt uvanlige lydløsning for toppmodellene. I fjor begynte selskapet å bruke selve skjermpanelet som lydkilde, ved å ha motorer bak som skaper vibrasjonene. I Master Series-TV-ene er det lagt til to ekstra drivere bak skjermen, deriblant én som brukes som subwoofer-kanal. Totalt er det fem «høyttalere» her i 3.2-konfigurasjon. Altså høyre, venstre og midtkanal, samt to basskanaler. Løsningen har de døpt Acoustic Surface Audio+.

Smart-TV-biten i skjermene er fortsatt basert på Android TV, en løsning Sony har satset på de siste årene.

Ny måte å simulere HDR

En ny bildeprosessor som skal få mest mulig ut av de nye panelene hører også til. Alle de større skjermprodusentene skryter av liknende saker, men det er likevel interessant at den nye Picture Processor X1 Ultimate-brikken skal kunne jukse seg til HDR-bilder fra vanlig videoinnhold ved å identifisere objekter i bildet.

OLED har som regel ikke de store problemene med innsynsvinkler, men de store LCD-variantene i ZF-serien skal ha ekstremt god innsynsvinkel, og Sony har nok en gang døpt funksjonen noe kreativt; X-Wide Angle.

For deg som virkelig er TV-entusiast er skjermene utstyrt med støtte for den automatiske kalibreringsløsningen fra CalMAN. Skulle du være uenig med bildekvaliteten du får fra Netflix Calibrated Mode kan du altså prøve deg på å forbedre kvaliteten selv. Men løsningene CalMAN-løsningene som selges av Portrait Displays er langt fra billige. Det sagt - det blir neppe Master Series-TV-ene heller.

Prisen for de nye flaggskipene er foreløpig ikke offentliggjort, men den blir nok et greit stykke unna billig. Sist ut var AF8-modellene fra Sony, og der koster 65-tommeren i skrivende stund nesten 38 000 kroner.

I fjor gjorde både toppmodellen Sony A1 og lillebroren AF8 det skarpt i test. Testene leser du her:

Les også
Hollywood-profiler hardt ut mot innstilling du har på TV-en din
Les også
OnePlus går fra å lage mobiler til å lage TV
annonse

Les også