Tek.no

Nyhet

Neste Android er laget for brettemobiler

Google har vist frem nyheter i Android 10.

7 Mai 2019 20:15

Fra Google I/O i California har Google akkurat vist frem funksjoner fra nye Android 10, eller Android Q. Blant de viktigste nye funksjonene er muligheten til å sømløst veksle mellom store og små skjermer - en funksjon som er laget spesifikt for de brettbare mobilene som er på vei.

Samsung har allerede vist frem en del slik funksjonalitet for sin Galaxy Fold-telefon. Den er som kjent i litt trøbbel for tiden, men nå blir altså automatisk bytte mellom liten og stor skjerm en del av Android i seg selv.

Les også: Fortsatt ingen dato for Galaxy Fold »

Dermed kan den skalere innhold opp i størrelse når du bretter ut mobilen og får det som i praksis er en nettbrettskjerm foran deg.

Innhold kan tekstes fortløpende, og alt skal gjøres på mobilen og fungerer uten internettoppkobling.

Tekster innhold automatisk

Hvis du ser på video på tur med lyden av, er du stort sett prisgitt at snille mennesker har tatt jobben med å tekste videoene for deg. Men nå har Google sørget for at videoene kan tekstes automatisk.

Det er selve Android-enheten som tekster videoen for deg, så dette er i utgangspunktet ikke avhengig av tjenester.

At dette kan gjøres på mobilen skyldes at Google har flyttet hele talegjenkjenningsfunksjonen inn i mobilen. Den tar nå bare 80 megabyte, og kan kjøres selv med flymodus på.

Hele operativsystemet skal lages for at du kan ha en mobilskjerm som brettes, fra liten til stor, som skal sømløst skalere innholdet.

Nå får Android nattmodus

Android 10 vil få en nattmodus der menyene blir svarte og mørke. Dette er både for å skåne øynene dine, og fordi OLED-skjermers strømforbruk avhenger av hvilken farge og lysstyrke hver enkelt piksel viser. Det er ikke noe uavbrutt baklys som er like sterkt for hele skjermen i denne teknologien - og forenklet vil dermed en halvt opplyst OLED-skjerm bare bruke halvparten så mye strøm sammenliknet med en som viser lys over hele.

Google snakket mye om privatliv. Det meste av den nye smarte funksjonaliteten som legges til - behandles bare på selve telefonen, og lastes ikke opp til skyen.

Nå lover Google kjappere oppdateringer av viktige sikkerhetsfunksjoner på telefonen. Dette oppdateres på samme måte som Google-appene oppdateres, slik at du slipper å vente på oppdateringer fra mobilprodusentene.

I tillegg har søkekjempen laget nye verktøy for å styre privatlivet og informasjonen som er laget hos Google. Det har også blitt enklere å styre hvilke apper som har tilgang til stedsinformasjonen din.

En rekke nye foreldrefunksjoner lar deg styre hvor mye barna kan bruke mobilen, spesifikke apper og hvilke tidspunkt de har tilgang til mobilen.

Fokusmodus

Google sier de prøver å gjøre det enklere å fokusere. Fokusmodus er en videreføring av digital helse-løsningene som allerede har kommet i Android 9.

Nå kan du velge ut appene som forstyrrer mest. Dermed kan du enkelt deaktivere varslinger fra akkurat disse appene, mens du jobber relativt uforstyrret med hva enn du holder på med, hvis ikke du legger mobilen helt fra deg.

Samtidig slipper tekstmeldinger og samtaler gjennom.

Så fort du er ferdig med det du driver med kan du skru av fokusmodusen og alle varslingene kommer tilbake.

Fokusmodus skal hjelpe deg å passe på tiden din - slik at du kan jobbe uforstyrret, samtidig som du er tilgjengelig for de viktigste varslingene som telefon og SMS.
Les også
Hva kan Huawei gjøre nå?
annonse

Les også