Til hovedinnhold

NASAs skal formatere Opportunity – 200 millioner kilometer fra jorden

«SSD-en» til romfartøyet har blitt skadet.

Wikipedia

NASAs Marsutforsker Opportunity trenger å få SSD-en sin formatert, etter at den gjentatte ganger har gitt seg selv hyppige omstarter den siste tiden. Med en avstand på hele 200 millioner kilometer må NASAs ingeniører her på jorden gjenopprette systemene slik at det ubemannede kjøretøyet kan fortsette sitt arbeid med å analysere Mars, melder NASA.

Sammen med Spirit landet Opportunity på planeten Mars tilbake i 2004, og hvor den har vært i tro tjeneste frem til nå. Spirit på sin side sluttet å fungere i 2010.

Slitasje er antagelig feilen

Opportunity har et lagringsminne ombord som er basert på flash-teknologien. Dette er er i prinsippet det samme som du finner i dagens SSD-er, og for romfartøyets del har det en kapasitet på 256 MB. Nå tror NASA at deler av det flash-baserte minnet har startet å feile på grunn av gjentatte overskrivinger opp gjennom årene, noe som er en kjent svakhet med denne typen minne.

Den selvgående farkosten har nemlig stoppet en god del ganger den siste måneden, og når systemet gjør en omstart tar det én god dag før systemene er oppe og går igjen.

Opportunitys tvillingbror Spirit hadde tilsvarende problemer for noe år tilbake, der den fikk en serie av hukommelsestap. NASA måtte til slutt foreta en tilsvarende formatering som Opportunity nå skal igjennom.

Skal være lav risiko

NASA må med andre ord hente ned alle dataene som ligger lagret hos Opportunity, før de kan formatere minnet og laste opp nye filer. Risikoen skal ifølge NASA være lav, selv om filene skal overføres over en avstand på 200 millioner kilometer.

I utgangspunktet skulle de to kjøretøyene sondere og rapportere tilbake om forholdene på Mars i en periode på tre måneder. Nå, over ti år senere, saumfarer fortsatt Opportunity planetens overflate i jakten på informasjon som kan hjelpe NASA med å nå målet om å transportere mennesker til Mars i 2030.

NASA har mange jern i ilden om dagen:
Blant annet bruker de mye tid på å utforske hvilke muligheter 3D-skriving gir »

(Kilde: NASA)

annonse