Til hovedinnhold

Dette pannebåndet skal sørge for mer effektiv søvn

Vegar Jansen, Tek.no

Tek.no / Berlin: Føler du at døgnet har for få timer? Så få at du ser deg nødt til å «stjele» litt fra din hardt tiltrengte nattesøvn for å få unna alt?

Det har nok noen hos Philips også gjort, og så bestemt seg for å gjøre noe med det. Mot slutten av året – eller muligens litt inn i 2019 – kommer det nemlig et ganske spesielt produkt på markedet: Philips SmartSleep.

Hvorvidt vi skal kalle dette for et pannebånd eller merkelig søvnmaske er vi ikke helt sikre på, men tanken bak er at denne dingsen skal sørge for mer effektiv nattesøvn.

Legger du deg med denne på hodet, vil du altså kunne føle deg mer opplagt og uthvilt når du våkner neste dag. Og det er uten å sove lenger – her er det effektiviteten på søvnen som teller.

Dypere søvn med lyd

SmartSleep-pannebåndet har to elektroder som festes bak ørene med sensorlapper. Sammen med en sensor i panna sørger disse for å registrerere søvnen din.

Men dingser som sporer søvnen vår har vi da hatt i årevis allerede. Det Philips vil oppnå med SmartSleep er altså å få oss inn i en enda dypere og mer effektiv søvn.

Elektrodene bak øret må klistres fast.
Vegar Jansen, Tek.no

Som du sikkert vet kan søvn deles inn i flere forskjellige faser. Når båndet merker at du er inne i den dypere fasen, vil den angivelig spille av en lav lyd – det er små høyttalere i den delen av hodestroppen som går over ørene – som skal stimulere og forsterke hjernens delta-bølger som oppstår i den fasen.

Disse tonene som spilles av vil altså ikke vekke deg, men snarere sende deg enda lenger ned i drømmeland.

Appen fortelle deg hvor mye og hvor mange ganger SmartSleep har forsterket søvnen din.
Vegar Jansen, Tek.no

Når natten så er over – og du forhåpentligvis føler det som du har hatt en god natts søvn – vil du via Bluetooth kunne synkronisere SmartSleep-båndet med mobilen eller nettbrettet ditt. En app vil da kunne vise deg søvnmønsteret ditt og fortelle deg hvor mye SmartSleep har forsterket søvnen.

Båndet skal ha nok batterikapasitet til å holde koken to-tre netter, og lades enkelt opp gjennom en mikroUSB-port. Videre må klistrelappene som fester sensorene bak ørene byttes med 3-4 dagers mellomrom. Det skal følge med 30 slike i pakka, og flere kan kjøpes separat.

Forskning viser at...

Akkurat hvor godt eller i det hele tatt hvorvidt SmartSleep-båndet faktisk virker kan vi vanskelig si noe om på dette tidspunktet. Men Philips er jo kjent for å være seriøse, og SmartSleep skal være utviklet over flere års samarbeid med en rekke alvorlig utseende forskere, leger og andre som skjønner seg på søvn.

Vegar Jansen, Tek.no

Ifølge Philips skal det for øvrig ikke spille noen rolle om du ligger på ryggen eller sover i en annen stilling.

Videre får vi opplyst at dette produktet ikke er ment for alle, men i hovedsak rettet mot voksne, friske mennesker uten spesielle søvnproblemer. Her tenker de på folk som jobber mye eller er aktive på andre måter, småbarnsforeldre og andre som føler at natten ikke har mange nok timer.

Den nøyaktige prisen for moroa har vi ikke fått bekreftet, men på messegulvet snakkes det lavt om rundt 450 euro.

Les alle våre saker fra IFA-messen her »

annonse