Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Selskapet bak BB-8 skal lage forsvarsroboter

Sphero spinner av nytt selskap for militære formål.

BB-8, roboten vi testet fra Sphero og som er hentet fra Star Wars-filmene.

Vi hadde mye moro da vi testet leketøysversjonen av Star Wars-figuren BB-8 tilbake i 2015, laget av det britiske robotleketøysselskapet Sphero. Nå melder selskapet via en pressemelding på sine egne sider at de ønsker å lage mer enn bare leketøy, og spinner ut et underselskap kalt Company Six bestående av det som før var avdelingen for offentlig sikkerhet.

Planen er etter sigende å kommersialisere roboter og programvare for kunstig intelligens for «...nødssituasjoner, myndigheter og forsvar...», samt «...for de som jobber i farlige situasjoner».

Selskapet sier altså ikke direkte at de skal lage roboter for politi eller militære, men ordlyden peker sterkt i den retningen.

Sphero BB-9E
Sphero BB-9E

Har allerede laget millioner av roboter

Sphero er som nevnt på ingen måte nye i dette «gamet», og har så langt produsert over fire millioner roboter av ymse slag. Det er heller ikke første gangen de har laget noe i retning forsvar eller militæret; fra før har de laget en bitteliten tanks-robot, drevet av blant annet Raspberry Pi-datamaskinen.

Oppsplittingen av selskapet kan også fort ha å gjøre med den finansielle situasjon; det har nemlig vist seg vanskelig å gjøre produksjonen av robotleketøy finansielt lønnsom.

Dette viste seg blant annet i at selskapet ifølge Engadget tidligere har kuttet i antall ansatte, samt avsluttet produksjonen av de Disney-lisensierte robotene BB-8 og kjente og kjære R2-D2.

Les også
Singapore bruker robothunden Spot i kampen mot corona
Sphero BB-8
Sphero BB-8
annonse