Til hovedinnhold

Har startet Wi-Fi 6-sertifiseringen

Wi-Fi Alliance har nå offisielt startet sertifiseringsprogrammet til den nye trådløse nettverksstandarden IEEE 802.11ax, eller Wi-Fi 6 som den helst vil kalles.

Dette er på sett og vis også et slags startpunkt for standarden, selv om produkter som støtter Wi-Fi 6 har blitt produsert i månedsvis allerede – vi har blant annet testet et par 802.11ax-rutere fra Asus og Netgear.

Alliansen melder dessuten om at den aller første sertifiserte Wi-Fi 6-mobilen er Samsung Galaxy Note 10, men også Galaxy S10 skal ha teknologien innabords.

Vær heller ikke redd dersom du egentlig sikler på en av de nye iPhone 11-modellene. Apple har nemlig puttet inn Wi-Fi 6-teknologi i disse også, selv om de ikke har tatt seg bryet med sertifiseringsprosessen.

Mange fordeler

Fremover kan du altså forvente å se mer av logoen som forteller at nye dingser er Wi-Fi-sertifisert. Med Wi-Fi 6 i begge ender av forbindelsen åpner det seg nye muligheter når det gjelder effektivitet og hastighet.

Standarden øker ganske enkelt kapasiteten på det trådløse nettet, slik at det takler flere tilkoblede enheter før ting begynner å gå virkelig tregt.

Det vil også kunne hjelpe på batterikapasiteten til sensorer og små enheter som ikke trenger konstant nettilgang.

Et dypere dykk i nettverksteknologien bak finner du i vår lille Wi-Fi 6-guide.

I tillegg er den nye sikkerhetsprotokollen WPA3 påkrevd for Wi-Fi 6-enheter, noe som betyr sikrere trådløse forbindelser.

Er bakoverkompatibel

Wi-Fi 6-teknologien er naturligvis bakoverkompatibel med eldre produkter, så de fleste av oss trenger egentlig ikke å tenke for mye på dette – den nye mobilen vil virke med den gamle ruteren og vice versa.

Men når vi med tiden kjøper nye dingser med Wi-Fi, og i hvert fall under en slik overgangsfase vi er inne i nå, vil det være en fordel å passe litt på at produsentene følger med i tiden og har puttet inn Wi-Fi 6 i maskinvaren.

Dette bør i hvert fall om mulig prioriteres der Wi-Fi-ytelsen er viktig, alternativt på enheter med høy prislapp eller dingser som skal tjene deg i årevis.

Stadig mer blir trådløst:
Bose slipper bærbar høyttaler med både Bluetooth og Wi-Fi >>>

(Kilde: Wi-Fi Alliance)

Les også
Apple iPhone 11 Pro Max: Endelig har iPhone-kameraet tatt igjen Huawei
Les også
Samsung Galaxy Note 10 Plus: Pennen har blitt en helt unik fordel for Galaxy Note
Les også
Dette er egentlig Wi-Fi 6 – og derfor bør du bry deg
Les også
WPA3 er den største sikkerhetsoppgraderingen av Wi-Fi på 14 år
annonse