Til hovedinnhold

Har startet Wi-Fi 6-sertifiseringen

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Wi-Fi Alliance har nå offisielt startet sertifiseringsprogrammet til den nye trådløse nettverksstandarden IEEE 802.11ax, eller Wi-Fi 6 som den helst vil kalles.

Dette er på sett og vis også et slags startpunkt for standarden, selv om produkter som støtter Wi-Fi 6 har blitt produsert i månedsvis allerede – vi har blant annet testet et par 802.11ax-rutere fra Asus og Netgear.

Wi-Fi Alliance

Alliansen melder dessuten om at den aller første sertifiserte Wi-Fi 6-mobilen er Samsung Galaxy Note 10, men også Galaxy S10 skal ha teknologien innabords.

Vær heller ikke redd dersom du egentlig sikler på en av de nye iPhone 11-modellene. Apple har nemlig puttet inn Wi-Fi 6-teknologi i disse også, selv om de ikke har tatt seg bryet med sertifiseringsprosessen.

Mange fordeler

Fremover kan du altså forvente å se mer av logoen som forteller at nye dingser er Wi-Fi-sertifisert. Med Wi-Fi 6 i begge ender av forbindelsen åpner det seg nye muligheter når det gjelder effektivitet og hastighet.

Wi-Fi Alliance

Standarden øker ganske enkelt kapasiteten på det trådløse nettet, slik at det takler flere tilkoblede enheter før ting begynner å gå virkelig tregt.

Det vil også kunne hjelpe på batterikapasiteten til sensorer og små enheter som ikke trenger konstant nettilgang.

Et dypere dykk i nettverksteknologien bak finner du i vår lille Wi-Fi 6-guide.

I tillegg er den nye sikkerhetsprotokollen WPA3 påkrevd for Wi-Fi 6-enheter, noe som betyr sikrere trådløse forbindelser.

Er bakoverkompatibel

Wi-Fi 6-teknologien er naturligvis bakoverkompatibel med eldre produkter, så de fleste av oss trenger egentlig ikke å tenke for mye på dette – den nye mobilen vil virke med den gamle ruteren og vice versa.

Men når vi med tiden kjøper nye dingser med Wi-Fi, og i hvert fall under en slik overgangsfase vi er inne i nå, vil det være en fordel å passe litt på at produsentene følger med i tiden og har puttet inn Wi-Fi 6 i maskinvaren.

Dette bør i hvert fall om mulig prioriteres der Wi-Fi-ytelsen er viktig, alternativt på enheter med høy prislapp eller dingser som skal tjene deg i årevis.

Stadig mer blir trådløst:
Bose slipper bærbar høyttaler med både Bluetooth og Wi-Fi >>>

(Kilde: Wi-Fi Alliance)

annonse