Til hovedinnhold

FBI må kopiere over 150 TB data i Megaupload-saken

Men Kim Dotcom får fortsatt ikke tilgang til filene sine.

På fredag ble det klart at dommeren Helen Winkelmann i New Zealands høyesterett har beordret FBI om å kopiere over 150 terabyte data fra Megaupload-serverne de beslagla tidligere i år.

Serverne ble beslagt som bevismateriale i saken mot Megaupload, og det skal nå tas kopi av i tilfelle saken går videre i det amerikanske rettssystemet, og forsvaret vil få tilgang til filene. Totalt skal over 28 petabytes med data være lagret på serverne til Megaupload. Akkurat hva de 150 terabytene med data er, blir det ikke sagt noe om.

Komplisert historie

Megaupload-saken har vært en stor nyhet helt siden amerikanske politistyrker raidet Megauploads kontorer, beslagla datamaskinene og serverne deres og arresterte blant annet Megaupload-sjefen Kim Dotcom i New Zealand.

Siden den gang har amerikanerne prøvd å få Kim Dotcom over til USA, for å kunne fortsette rettsaken mot han. De mener har en strafferettslig ansvarlig i USA, da flere av serverne til Megaupload var plassert i USA, og faller dermed under amerikansk lov og jurisdiksjon. Foreløpig blir saken fortsatt behandlet i New Zealand, hvor en dommer har bedt FBI, som har kontroll over alle datamaskinene og serverne til Megaupload, om å kopiere over 150 TB data.

Usikker fremtid

Akkurat når, hvordan og hvis Megaupload-forsvarerne vil få tilgang til filene er ikke sikkert ennå. Forrige måned bestemte dommeren David Harvey at Dotcoms forsvarere skulle få tilgang til informasjonen som ble holdt av det amerikanske aktoratet, men avgjørelsen ble raskt anket. Amerikanerne mente at, ifølge amerikansk lov, kunne ikke Dotcoms forsvarere få tilgang til bevismaterialet uten at han selv møter opp i rettsaken. Denne anken skal nå behandles, for å se hva Dotcoms advokater har rett til å få tilgang til, og akkurat når det skal skje.

Megaupload-saken har altså såvidt begynt, og nye angrepsvinkler og taktikker blir utnytter nesten ukentlig. Dotcoms hovedforsvarer har flere ganger sagt at hele saken bør henlegges på grunn av feilaktig arrestasjon gjennomført av amerikanerne, og på sidelinjen kommer for eksempel Kyle Goodwin inn, representert av EFF, og ber om å få sine lovlige filer lagret på Megauploads servere tilbake.

(Kilde: The Verge)

Les også
Megaupload-brukere får kanskje lov til å hente filene sine
Les også
Nå vil Megaupload redde serverne sine
Les også
Megaupload stengt av amerikanske myndigheter
annonse