Bygger supercomputer med ARM-prosessorer

Lover mye ytelse med lavt forbruk.

Spanske dataingeniører utvikler en superdatamaskin som spleiser Tegra ARM-prosessorer med Nvidias CUDA-GPU-er.

Systemet blir designet av Barcelona Supercomputing Center (BSC), og skal være to til fem ganger så energieffektivt i forhold til dagens mest effektive systemer.

Maskin i exa-klassen

BSCs endelige mål med det såkalte Mont-Blanc-prosjektet er å være i stand til å gi en ytelse på et exa-nivå – som tilsvarer 1 000 000 000 000 000 000, eller over én trillion regneoperasjoner i sekundet.

Samtidig skal systemet bruke 15 til 30 ganger så lite kraft som nåtidens arkitekturer for supermaskiner. Mont Blanc-arkitekturen skal i tillegg kunne bli anvendt på mobile enheter.

Mer energieffektiv fremtid

– I de fleste nåværende systemer bruker prosessorer en stor del av energien, ofte 40 prosent eller mer, forklarer Alex Ramirez, lederen bak Mont-Blanc-prosjektet. Han fortsetter:

– Til sammenlikning vil Mont-Blanc-arkitekturen ta i bruk energieffektive akseleratorer og ARM-prosessorer, som ellers blir benyttet i mobile enheter, for å oppnå fire til ti ganger så høy energieffektivitet innen 2014.

Utviklerkit

Nvidia skal også lansere en ny utviklerkit for maskin- og programvare for å kunne gi tilbud til den økende etterspørselen etter liknende ARM-baserte prosjekter.

Utviklerkiten inneholder maskinvare utviklet av SECO og vil ha en firekjerners Nvidia Tegra 3 ARM-prosessor kjørt med en Nvidia-GPU. Denne pakken er ventet å bli tilgjengelig i første halvdel av 2012.

(Kilde: TG Daily)

Les også
Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet
Les også
AMD og ARM går sammen
Les også
Intel starter produksjon av ARM-brikke
Les også
ARM lover rå håndholdt grafikk
Les også
– ARM tar innpå Intel og AMD
Les også
NTNU får Norges kraftigste superdatamaskin
Les også
Verdens kraftigste datamaskin kommer fra Japan
annonse