Til hovedinnhold

Bruker D800 som storformatskamera

Hobbyprosjekt av en svensk fotograf.

Jan Håkan Dahlström, All Rights Reserved

Da vi testet Nikon D800 var den høyoppløste bildebrikken på 36,3 megpiksler noe av det som var mest iøyenfallende ved kameraet. En slik oppløsning er særdeles uvanlig på fullformatsmodeller, og hører mer hjemme i mellomformatsklassen. Vi konkluderte med at bildekvaliteten på kameraet var langt over hva vi hadde forventet, og spesielt kameraets detaljgjengivelse var veldig god.

Les også: TEST: Nikon D800

Nikons genistrek med den høye oppløsningen er det flere som har lagt merke til, og den svenske fotografen Jan Håkan Dahlström fant like så godt ut at han kunne montere på et storformatkamera foran D800 for å utnytte den høye oppløsningen.

Foto: Jan Håkan Dahlström, All Rights Reserved

Les også: Bygget sitt eget storformatskamera i lego

Selve ideen er ganske enkel. Man trenger et storformatskamera, et passende objektiv og et digitalt systemkamera som fungerer som digitalt opptaksmedium. Dahlström bruker et Arca Swiss 4x5/9x12 kamera, et Yamasaki Congo 180 mm/4.5 objektiv og et Nikon D800 fullformatskamera. Videre forklarer han for fotonettstedet nikonrumors.com at man må være litt forsiktig når man skal bygge konstruksjonen. Først må D800 festes til storformatskamera, og dette gjøres ved å bruke en objektivplate for storformatskameraer med en dimensjon som passer til en mellomring, som festes i objektivplaten.

Foto: Jan Håkan Dahlström, All Rights Reserved

Man må passe på at mellomringen er miminum 18 mm lang, ellers får ikke kameraets prisme plass. Det bør heller ikke være særlig lenger enn dette, for da vil dette gå utover størrelsen på objektivet man må bruke og fokus i forhold til fokalplanet i kameraet.

Bilde tatt med oppsettet.Foto: Jan Håkan Dahlström, All Rights Reserved

Dahlström påpeker at alle objektiver med en brennvidde på over 135mm kan brukes, men det er anbefalt å bruke et objektiv beregnet på storformat fordi disse har en større bildesirkel enn objektiver beregnet på mindre formater. Et storformatsobjektiv vil dermed være enklere å bruke og gi en større mulighet til å tilte, heve og senke objektivet i forhold til kameraet. Til høyre kan du se et bilde tatt med konstruksjonen, og trykker du på dette vil du få det opp i en høyere oppløsning.

Les også: Hasselblad Masters åpner for småformat

Vi har kontaktet fotografen og forhørt oss litt om prosjektet, og han har informert oss om at det bare er et hobbyprosjekt han ville teste ut for moro skyld. Bildekvaliteten er ikke helt på høyde med hva man får om man bruker normaloptikk, men resulatet er heller ikke nevneverdig dårlig spør du oss. Har du blitt bergtatt av idéen og har lyst til å prøve er det bare å ta seg en tur på nettet og se om man finner det man trenger av utstyr. Storformatskameraer er ikke nødvendigvis så billige, så litt penger må man kanskje ut med. Det er imildertid spennende å se hva resultatet blir når man blander gammel og ny kamerateknologi.

Les også: REFLEKSJON: Er Instagram ødeleggende for fotografiet?

Kilde: www.nikonrumors.com

Mer om
annonse