Tek.no

Nyhet

– Drapsroboter er en fantastisk idé!

Vil færre sivile bli drept i krig om vi sender roboter?

YouTube
Vegard Haugen
29 Aug 2014 06:30

Professor og filosof Vincent Müller fra Anatolia College i Hellas besøkte nylig Aarhus Universitet i forbindelse med en konferanse om roboter. Der hevdet han at autonome drapsroboter er en fantastisk idé som kan gjøre kriger mer humane, skriver Videnskab.dk.

– Det finnes kriger hvor man kan stoppe massedrap ved å sette inn soldater. I noen slike situasjoner er det lettere for politikerne å sende drapsroboter enn mennesker. Samtidig er ikke roboter rasistiske, og de voldtar ikke noen, sa Müller på konferansen Robo-Philosophy.

Kanskje tenker Müller på krisesituasjoner som de vi har sett i Syria og Kurdistan, hvor verdenssamfunnet nølte med å bistå sivilbefolkningen et par år tilbake. Det førte til fremveksten av Islamsk Stat (IS), også kjent som ISIS eller ISIL, som nå slakter ned sjiamuslimer og andre minoriteter i de samme områdene.

Dette er USAs «drapsrobot» Atlas, som fortsatt er under utvikling.

Eneste som var for drapsroboter

Müller fikk imidlertid liten støtte på konferansen for sitt uortodokse syn. Ingen andre deltakere på konferansen var enige med ham i at drapsroboter kan være positivt.

Argumentene hans er at drapsroboter ikke vil få senskader, enten fysiske eller psykiske, slik menneskelige soldater som regel får. Han hevder dessuten at robotene ikke vil kunne utøve tortur, voldta eller plyndre uskyldige sivile, så fremt de blir programmert til å etterfølge Geneve-konvensjonen.

– Jeg prøver bare å være realistisk. Mennesker – voksne og barn – blir drept i krig. Men kan vi gjøre det bittelitt bedre? Kanskje ville færre uskyldige sivile bli drept hvis vi brukte autonome drapsroboter. Ville det ikke i så fall være verdt det? spør Müller.

Selv er professoren født og oppvokst i Hamburg, en by som ble bombet i filler under Andre verdenskrig.

Hvem har skyld i drap?

Det er likevel en grunn til at Müller var alene om å fronte drapsroboter som en god idé på konferansen. De andre deltakerne hadde nemlig et ess i ermet: Hvem skal stå til ansvar for drapene som robotene begår?

– Man kan ikke bare si til en etterlatt mor at det var en robot som drepte sønnen hennes, så nå trekker vi ut kontakten og straffer den. For hvem skal ha ansvaret? ville lektor Anne Gerdes ved Syddansk Universitet ha svar på.

Ettersom vi ikke kan gi et godt svar på et slikt spørsmål, er hun selv motstander av å bruke autonome roboter i krig. Gerdes viser dessuten til at noen må kunne holdes ansvarlig, enten soldaten eller generalene, for at en krig skal kunne være legitim.

Gerdes mener at hvis de etterlatte ikke har noen – et menneske – å legge skylden på, vil tapet av deres nærmeste føles enda mer meningsløst. For noen som blir utsatt for en voldshandling, kan dessuten en unnskyldning fra en angrende gjerningsperson noen ganger oppfattes som en slags trøst for offeret.

– Men noe lignende er umulig hvis gjerningsmannen er en robot, konkluderer Gerdes.

Hun mener for øvrig at pengene som brukes på å utvikle drapsroboter heller burde brukes til å gi soldatene en bedre psykisk beredskap. Dette for å forhindre at de begår krigsforbrytelser.

Hva synes du om å bruke drapsroboter i krig? Kommentér i forumet nederst!

Tesla-sjef Elon Musk sier vi må være forsiktige med å utvikle kunstig intelligens
– Kan være farligere enn atombomber »

(Kilde: Videnskab.dk)

annonse

Les også