Tek.no

Nyhet

– Windows Store er full av søppel

Vær på vakt når du besøker butikken.

Wikipedia
21 Aug 2014 06:00
annonse

Samtlige av de digitale applikasjonsbutikkene begynner å bli temmelig velfylte, men blant de mange produktene finnes det også en del rusk og rask. Nå viser det seg at det særlig kan være verdt å vokte seg når du roter rundt i Microsofts butikk.

Nettstedet How To Geek (via TechSpot) peker nå på at Windows Store – appbutikken for Windows-PC-er – er i ferd med å få en alarmerende stor mengde søppel, og mengden ser også ut til å øke i ganske høyt tempo.

Nettstedet har blant annet trukket frem multimedieavspilleren VLC som et eksempel. Ved å søke etter VLC i Windows Store får man tilsynelatende opp et stort antall versjoner av programmet, hvorav mange slett ikke er legitime, men derimot andre programmer som gjemmer seg bak den velkjente VLC-logoen.

Mange falske programmer

I tillegg skal det visstnok finnes applikasjoner som utgir seg for å være VLC, men som i realiteten tar betaling for å gi brukeren en nedlastingslenke til programmet, som for øvrig er gratis.

annonse

Tilsvarende fenomen gjelder også for mange andre populære applikasjoner. For eksempel finnes det en iTunes-applikasjon som skal «hjelpe brukere med å laste ned og bruke» iTunes, og som bruker programmets offisielle logo.

How To Geek fant falske versjoner av en rekke ulike programmer etter å ha gjort et grundig søk, blant annet Adobe Flash Player, Firefox, Pandora, IMDB, Candy Crush Saga, Wechat, WhatsApp, uTorrent, Picasa, Bluestacks, Minecraft, Spotify, Google Hangouts og bildeprogrammet Picasa.

Kvantitet over kvalitet?

Alle disse programmene bruker autentiske logoer, og bare i et fåtall av tilfellene kommer det tydelig frem at applikasjonene ikke er det faktiske programmet, noe som altså lett kan lure brukere til å betale for noe de ikke ønsker.

Det snodige med dette er at Microsoft selv sier at alle applikasjonene går gjennom grundig undersøkelse og testing før de legges ut i Windows Store, som selskapet selv beskriver på sine hjemmesider. How To Geek spekulerer dermed i om Microsoft muligens kan være mer opptatt av å få inn så mange applikasjoner som mulig i butikken for å nærme seg konkurrentene, og dermed går på akkord med kvaliteten.

Ifølge Microsoft skal Windows Store nå ha over 400 000 applikasjoner i appbutikkene for Windows og Windows Phone tilsammen. Til sammenligning har Apples App Store over 1,2 millioner applikasjoner, mens Android-butikken Google Play skal ha over 1,3 millioner å by på.

Lover å bli bedre

– Vi er veldig opptatt av at opplevelsen til brukerne er bra men samtidig ønsker vi at flere utviklere blir med på vår plattform. Og nylig gjorde vi endringer i våre retningslinjer for publisering av apper til Windows Store som igjen gjør at vi i større grad nå kan fjerne apper som er problematiske, sier Arif Shafique i Microsoft Norge.

Shafique forteller at Microsoft jobber med å gjøre forbedringer, men at han er er klar over at de må gjøre en enda bedre jobb med kvaliteten på appene.

– Dette er noe jeg og mitt team i Norge og globalt jobber med til daglig. Dette gjør vi blant annet igjennom seminarer, opplæring i små og store grupper og setter opp workshops hvor vi inviterer våre utviklere for gjennomgang av kodekvalitet og design, sier Shafique.

Det kan være vanskelig å finne frem til
de gode appene til mobil: Her er ukens utvalgte »

annonse

Les også