Til hovedinnhold

Hils på iPhone 4S

Oppfølgeren til iPhone 4 får bedre batteri, kraftig forbedret kamera og raskere prosessor.

Finn Jarle Kvalheim
Den kanskje viktigste nyheten i iPhone 4S er at den er raskere. Apples nye telefon deler nemlig hjerne med iPad 2.

Etter månedsvis med rykter har endelig Apple født en ny iPhone. Det nye hakket på iPhone-stammen har fått navnet iPhone 4S, og den ser helt ut som dagens telefon.

Raskere surfetelefon

Selv om den er lik sin forløper på utsiden er innsiden ny. iPhone 4S har nemlig fått en oppgradert prosessor og grafikkdel. Dette skal gjøre at den nye telefonen er betydelig raskere enn dagens iPhone 4 – både når det kommer til spill og til vanlige applikasjoner.

Også telefonens internettoppkobling har blitt raskere. Den nye telefonen skal støtte den en av de raskeste 3G-standardene. Inntil 14,4 megabit per sekund kan iPhone 4S laste ned med.

Vi kjenner allerede iPhone 4 som en smidig og rask surfetelefon. Med oppgraderinger både på prosessor og internetthastighet burde iPhone 4S gi en betydelig forbedret surfeopplevelse.

God batteritid

Du vil også kunne surfe og snakke lenger i iPhone 4S. Hele seks timer surfing med 3G-nett skal telefonen kunne by på – ni timer om du har tilgang på WiFi-nett. Taletiden er nå på åtte timer.

iPhone 4S vil dessuten bli en såkalt verdenstelefon. Det betyr at telefonen har to antenner, en for den amerikanske CDMA-standarden og en for GSM/HSPA som er den standarden vi bruker i mesteparten av Europa.

Kameraet skal være drastisk forbedret i nye iPhone 4S. (Foto: Engadget.com)

Kraftig forbedret kamera

Telefonen får også et betydelig oppgradert kamera, og skal ifølge Apple kunne konkurrere med mange kompaktkamera.

Dagens iPhone 4 har en oppløsning på fem megapiksler, mens iPhone 4S får 60 prosent flere piksler i bildene altså åtte megapiksler. Men det er ikke først og fremst den høyere oppløsningen som skal gjøre den nye bedre.

En bakbelyst kamerabrikke med svært god optikk skal gjøre at kameraet i iPhone 4S fanger opp mer lys og tar bedre bilder.

Disse forbedringene skal dessuten gjøre at iPhone 4S fanger et bilde langt raskere enn konkurrentene.

Dagens iPhone 4 kan kun filme i en oppløsning på 720P. iPhone 4S kan filme i såkalt full HD, eller 1080P. Det betyr at video kan bli dobbelt så skarp, om forholdene ellers er gode.

For noen dager siden hevdet Giga Netzwerk at iPhone 5 nesten garantert ville se slik ut. De som håpte på ny design ble skuffet i kveld.

Dagens små skuffelser

Mange hadde ventet seg en radikalt endret iPhone – en iPhone 5. Ny design stod på ønskelisten, og det gjorde også mange drømmeforbedringer.

Ved siden av bedre prosessor var det særlig én forbedring alle ventet på under dagens presentasjon; større skjerm. Skjermen i iPhone 4S er akkurat like stor på dagens iPhone 4.

Andre rykter som superraskt internett via LTE-teknologi, eller mobilbetaling ved hjelp av NFC-teknologien slo heller ikke til.

Når er den tilgjengelig?

I første omgang kommer iPhone 4S på forhåndssalg fra 7. oktober i mange land. Fra den 14. oktober er telefonen tilgjengelig i de sju første landene – deriblant USA, Storbritannia og Frankrike.

Norge har tradisjon for å være med i andre bølge fra Apple – det skjedde både ved iPhone 4-lanseringen og iPad 2-lanseringen. Dermed er det relativt sikkert at vi er blant de 22 landene som får tilgang på telefonen den 28. oktober.

Prismessig regner vi med at telefonen havner på omkring samme prisnivå som dagens iPhone 4. iPhone 4S kommer imidlertid i en utgave med dobbelt så mye lagringsplass, og det kan hende at den blir noe dyrere den heftigste utgaven av iPhone 4.

iPhone 4 vil dessuten bli værende igjen som billig alternativ sammen med iPhone 3GS. Begge de to billige variantene vil selges i størrelser på 8 GB.

Telefonen er bare halve nyheten

Apple tar igjen konkurrentene med iPhone 4S. For eksempel fikk så godt som alle konkurrentene først støtte for video i full HD-kvalitet da de gikk over til prosessor med to kjerner, slik Apple nå har gjort.

Som alltid er imidlertid programvaren halve sannheten ved en iPhone-lansering, og iOS 5 bringer med seg mange nyheter.

En viktig nyhet er talestyringen Siri. Du kan nå snakke til iPhonen din, og den kan svare deg på hvor nærmeste kinarestaurant er eller hvor du må gå for å finne en taxiholdeplass.

Denne og mange andre nyheter kan du lese mer om i denne saken om iOS 5:
Apple lanserer iOS 5 med fokus på talestyring

annonse