Tek.no

Nyhet

Guinness-rekord erklært ugyldig etter 35 år

Todd Rogers' Dragsters-toppscore var spillhistoriens lengststående rekord – nå er den strøket fra rekordbøkene.

31 Jan 2018 09:10

Den 1. september 1982 satte amerikaneren Todd Rogers rekordtiden 5,51 sekunder i dragracing-spillet Dragster for Atari 2600. Rekorden ble offisielt godtatt av utgiver Activision, og dermed akseptert inn i Twin Galaxies-databasen da denne organisasjonen ble opprettet for å holde rede på spillrekorder året etter.

Umulig?

I de 35 årene som har gått siden Rogers oppnådde sin toppscore, har ingen vært i nærheten av å slå den.

Dette har, ifølge mange eksperter, en god forklaring: Rekorden er ikke bare umulig å slå, den er umulig å oppnå i utgangspunktet. Den har derfor lenge vært omdiskutert, men Rogers har stått på sitt. Fra hans eget nettsted:

Activision thought this score was impossible.What I didn't know was that they had a computer-simulated perfect run! The computer's run was of a 5:54, and Activision wanted to know how I could do better. I told them how I engage the clutch until 0 and then pop the clutch, already in 2nd gear. I max all 4 gears and down-shift before the end, so I don't blow my engine.

På tross av diskusjonene havnet rekorden i Guinness' Rekordbok april i fjor, som spillhistoriens lengststående rekord. Det var kort etter dette at Twin Galaxies innførte muligheten for å kreve en offisiell gjennomgang av enkeltrekorders troverdighet, og skeptiske Dragster-eksperter fikk dermed krevd at Rogers' rekord måtte gås gjennom i sømmene.

Fikk mye støtte

Rogers fikk støtte fra mange i Twin Galaxies. Dragster-skaperen selv, den ikke helt ukjente spilldesigneren David Crane, mente også at det var umulig å forfalske rekorden. Opprinnelig ble den verifisert med polaroidbilde sendt inn til Activision. I tillegg skal Rogers ha oppnådd rekordtiden to ganger med vitner.

Men på tross av dette har man etter å ha gått gjennom all informasjonen kritikerne har forelagt, kommet frem til at Rogers' forklaring om hvordan han oppnådde rekorden ikke holder vann. Man har studert spillkoden og kjørt simuleringer, og kommet frem til at det ikke er mulig å komme gjennom banen på 5,51 sekunder. Selv Activisions 5,54-tid skal være umulig i praksis. Rekorden er derfor strøket.

Den nye rekorden er på 5,57 – en tid flere har oppnådd. Twin Galaxies understreker at Rogers har vært involvert i prosessen og fått muligheten til å forklare seg.

Alle rekordene er strøket

Datagod, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

For Todd Rogers har avgjørelsen fått enda større konsekvenser. Hans egenskaper og mange rekorder førte til at han i sin tid ble det som etter alt å dømme var tidenes første profesjonelle spiller, og tidlig på åttitallet fikk han kallenavn som «Toddzilla» og «The King of Videogames». Han har satt rekorder i en rekke spill, men nå har alle blitt strøket som et resultat av Dragsters-avgjørelsen.

Flere av dem var allerede under diskusjon, ettersom også disse skal ha vært umulige å oppnå av ulike grunner.

At Rogers var en ekstremt dyktig spiller er uansett hevet over enhver tvil – han var med i en rekke turneringer og andre arrangementer, der han gang på gang beviste at han var en av den tidlige spillverdenens toppspillere. Det er kanskje derfor det har sittet så langt inne å frata ham rekordene.

Nyheten om at rekordene hans nå er strøket har fått bred dekning i USA, og til og med havnet på The Washington Post. Todd Rogers ser ikke ut til å ha kommentert avgjørelsen selv.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på det norske spillnettstedet Spillhistorie.no. Her finner du blant annet tilbakeblikk og feature-artikler om gamle klassikere – ta en titt på disse artiklene:

annonse