Tek.no

Nyhet

Nå kan EU-borgere se strømmetjenestene sine hvor som helst i EU. Men nordmenn må vente

Selv om enkelte tjenester snikåpner.

Colourbox/Netflix/Tek.no
3 Apr 2018 14:05

Om du reiser til et land hvor for eksempel Netflix er tilgjengelig, har du så langt vært prisgitt Netflix-katalogen i det aktuelle landet.

I enkelte land har det vært positivt, siden katalogen har vært større og mer omfattende enn i Norge, mens andre land har gitt motsatt opplevelse.

Nytt regelverk

1. april trådte den nye EU-forordningen om portabilitet i kraft, hvor meningen er at du skal kunne beholde tilgangen til innhold du betaler for hjemme uansett hvor i EU du befinner deg. Altså skal du fortsatt ha tilgang til det norske Netflix-biblioteket når du er ute og reiser i EU og EØS.

Helt konkret betyr det at tilbyderne av betalte innholdstjenester på nett ikke lenger trenger å lisensiere innholdet sitt separat for hvert land, men at det er etablert en rettslig forståelse om at forbruket fortsatt skjer i det landet vedkommende bor i.

Alle betaltjenester, for eksempel Netflix, HBO Nordic, TV2 Sumo og Viaplay, er omfattet av reguleringen, mens gratistjenester og allmennkringkastere selv kan velge om de vil tilby tjenesten. Det forutsetter imidlertid at det etableres en metode for å verifisere brukernes identitet og bosted.

Gjelder foreløpig ikke i Norge

Nordmenn må imidlertid vente på at det nye lovverket skal gjøres gjeldende også her på berget.

– EUs portabilitetsforordning er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen. Det er ventet at dette vil skje i løpet av våren, opplyser Kulturdepartementet til Tek.no.

De melder at de planlegger å sende ut et høringsnotat til høsten med forslag til hvordan forordningen kan gjennomføres i norsk rett.

– Det vil deretter bli utarbeidet en lovproposisjon med sikte på at Stortinget våren 2019 kan vedta nødvendige lovendringer.

Som en tilbyder som ikke tar betalt for innhold på nett står NRK i en posisjon hvor de altså kan velge om de vil gjøre innholdet sitt tilgjengelig også når du er på reise i EU og EØS.

Da vi skrev om saken i fjor svarte juridisk direktør Olav Nyhus i NRK at statskringkasteren er interessert i å gjøre mest mulig av eget innhold tilgjengelig også for nordmenn i utlandet, men at opphavsrett er et komplisert spørsmål.

– Spesielt er sportsrettigheter og innkjøpte programserier utfordrende rettighetsmessig, men dette har vi jobbet lenge med, og det arbeidet fortsetter uavhengig av det nye EU-regelverket. NRKs intensjon er å gjøre mest mulig av innholdet vårt tilgjengelig, sa Nyhus da.

Etter hvert vil også TV2 Sumo (bildet), HBO Nordic og de andre strømmetjenestene bli pålagt å tilby innholdet sitt i hele Europa som om du befant deg i Norge. TV2 sier de håper å ha det på plass før sommeren, tross at reglene ikke omfatter Norge enda.
Skjermdump

Komplisert opphavsrett

Til NRK Beta sier Nyhus nå mye av det samme:

– Regelverket gjelder ikke for allmennkringkastere som NRK fordi vi ikke har samme tilgangskontroll som identifiserer brukerne av innholdet vårt. NRK ønsker imidlertid at vårt innhold skal være tilgjengelig for nordmenn i utlandet og vi arbeider for å få til dette, sier Nyhus.

– Forretningsmodellene for opphavsretten setter imidlertid foreløpig begrensninger for hva vi kan tilby utenfor Norges grenser, sier han til NRK Beta.

Ja fra TV2 og HBO

Andre aktører står imidlertid klare til å la deg se innholdet ditt hvor som helst. Et eksempel er TV2 Sumo, og Kulturdepartementet bekrefter også at det er tillatt så lenge rettighetsspørsmålene er avklart.

– Vi jobber med å få dette på plass så snart som mulig etter 1. april og seinest før sommeren, skriver PR- og mediesjef Jan Petter Dahl i TV2 i en e-post til Dinside.

HBO Nordic vil følge reglene, opplyser de.
Skjermdump

HBO Nordic melder også at de vil følge det nye regelverket.

– Ja, det stemmer at HBO Nordic vil følge forordningen om portabilitet. Dette vil la kunder av HBO Nordic få tilgang til innholdet på tjenesten også når de besøker EU-land utenfor Norden, skriver PR- og markedssjef Isabell Langvatn Goren i en e-post til Tek.no.

Det gjelder også i Norge, bekrefter hun.

Ikke Viaplay

Viaplay har motsatt holdning, og skriver følgende på sine kundeservicesider:

«Fra og med 1. april vil den Europeiske Unionens nye reguleringer tre i kraft. Denne nye reguleringen betyr at abonnementstjenester som Viaplay kan tas med til land i EU, men ikke utenfor. Siden Norge ikke er en del av EU, vil du som norsk Viaplay-bruker, ikke kunne bruke tjenesten utenfor Norge med nettverkstilkobling. Til telefoner og nettbrett tilbyr vi en offlinefunksjon som gjør det mulig å se utvalgte serier og filmer uten internettoppkobling.»

Det samme gjelder Netflix. Deres norske pressetjeneste svarer følgende:

– Nei, denne reguleringen gjelder kun de 28 medlemslandene i EU.

Les også
Netflix og Amazon må føye seg etter EU
Les også
Omstridt lovforslag ble stemt igjennom EU-parlamentet med knapp margin
Les også
Netflix setter stadig nye rekorder
annonse

Les også